Hbt-rättigheter i norra delen av Cypern

Skriftlig fråga 2011/12:82 av Al-Sahlani, Abir (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-28
Anmäld
2011-10-28
Besvarad
2011-11-02
Svar anmält
2011-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga

2011/12:82 Hbt-rättigheter i norra delen av Cypern

av Abir Al-Sahlani (C)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

I den norra delen av Cypern är homosexualitet fortfarande ett brott. Detta är i strid med den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna, som gäller även i den norra delen av Cypern. Att homosexualitet fortfarande är ett brott har lett till att polisen i det av Turkiet kontrollerade norra Cypern har arresterat tre män. Dessa män hålls arresterade för att polisen undersöker huruvida de har konspirerat för att ha sexuellt umgänge mot naturens ordning. Brottet kan bestraffas med upp till fem års fängelse.

Gripandena är i strid med internationell rätt och den mänskliga rättigheten till privatliv. Att åtala dem är olagligt enligt de mänskliga rättigheterna, samt leder till att man förnekar dem sina grundläggande rättigheter. Kriminalisering av homosexualitet hör inte hemma på 2000-talet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Birgitta Ohlsson hur hon avser att agera för att den turk-cypriotiska ledningen ska leva upp till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna samt att lagstiftningen ändras så att homosexualitet inte längre är ett brott.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:82 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 2 november

Svar på fråga

2011/12:82 Hbt-rättigheter i norra delen av Cypern

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Abir Al-Sahlani har frågat mig hur jag avser att agera för att den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna ska efterlevas i norra Cypern samt att lagstiftningen ändras så att homosexualitet inte längre är ett brott.

Sverige arbetar aktivt, inte minst inom FN, EU, OSSE och Europarådet för att avkriminalisera sexuella kontakter mellan personer av samma kön och att skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet införes. Sverige uppmärksammar även situationen för homo- och bisexuella samt transpersoner i policydialog med andra länder, och inom ramen för den så kallade universella granskningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Inom ramen för samarbetet i Europarådet har Sverige aktivt verkat för dels framtagandet och dels det slutliga antagandet av en rekommendation om skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, som antogs av Europarådets ministerkommitté i mars 2010.

Europeiska unionen är och ska vara en vakthund för de mänskliga rättigheterna. Det är inte acceptabelt att en individs sexuella läggning eller könsidentitet ska utgöra grunden för någon typ av särbehandling eller diskriminering. År 2010 färdigställdes inom EU en operativt inriktad ”verktygslåda” till stöd för EU-delegationers och ambassaders arbete med att stärka hbt-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Sverige och EU agerar genom uppvaktningar och offentliga uttalanden mot lagförslag som medför diskriminering av homo- och bisexuella och transpersoner eller förföljelse av personer som försvarar de mänskliga rättigheterna med koppling till dessa frågor.

Norra Cypern är inte en av internationella samfundet erkänd stat och är därmed inte medlem av till exempel Europarådet och andra internationella organisationer. Enligt Europadomstolens praxis (till exempel Loizidou v. Turkey) har inte Cypern kontroll över norra Cypern utan ansvaret för efterlevnad av mänskliga rättigheter åvilar Turkiet. Sverige lyfter MR- frågor vid återkommande besök och möten med företrädare för den turkiska regeringen. Sverige är därtill mycket drivande i frågorna inom ramen för arbetet i Europeiska unionen och Turkiets EU-anslutningsprocess.

Sverige verkar aktivt för att uppmuntra ledarna för båda parter i Cypernfrågan att nå en lösning inom den pågående FN-faciliterade processen. Vid en lösning på Cypernfrågan skulle EU:s aki omfatta även den norra delen av ön vilket skulle innebära möjlighet att sätta ökat tryck på efterlevnad av konventionen för mänskliga rättigheterna som är en central del av EU:s aki.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.