Till innehåll på sidan

Hedersvåldsutsatta flickors kontakt med myndigheter i allmänhet och socialtjänsten i synnerhet

Skriftlig fråga 2006/07:1452 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-02
Besvarad
2007-07-04
Besvarad
2007-07-16
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga

2006/07:1452 Hedersvåldsutsatta flickors kontakt med myndigheter i allmänhet och socialtjänsten i synnerhet

av Birgitta Ohlsson (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Antalet flickor som lever i hederskultur i Sverige tycks vara större än vad som tidigare antagits. Vi får allt större kunskap om strukturen och mekanismerna bakom hedersvåldet genom intresseorganisationer, professorer, doktorsavhandlingar och flickor med egna erfarenheter. Enligt en nykommen avhandling Utbildning på (o)lika villkor av Sara Högdin får 62 procent av de utlandsfödda flickorna i undersökningen inte ha någon pojk- eller flickvän för sina föräldrar. För gruppen flickor med svensk bakgrund var siffran 3 procent. 15 procent av de utlandsfödda flickorna får inte gå ut efter skoltid.

Ett i debatten återkommande krav är ökade möjligheter till kontakt och hjälp från myndigheter. Ett stort hinder för de drabbade flickorna är att de inte kan söka hjälp hos framför allt socialtjänsten utan vårdnadshavarens vetskap. Enligt socialtjänstlagen (1980:620) är man skyldig att informera vårdnadshavaren vid myndighetskontakt med minderårig. Detta gör det omöjligt för dessa flickor att söka hjälp och skydd från sin egen familj och släkt, och det medför även stora problem för kvinnojourer att skydda minderåriga flickorna på flykt från sin familj.

Jag undrar vad socialministern tänker göra åt att minderåriga flickor lever under hot om våld i hederns namn.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1452 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 4 juli

Svar på fråga

2006/07:1452 Hedersvåldsutsatta flickors kontakt med myndigheter i allmänhet och socialtjänsten i synnerhet

Statsrådet Maria Larsson

Birgitta Ohlsson har frågat socialministern vad han tänker göra åt att minderåriga flickor lever under hot om våld i hederns namn. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Kommunernas socialtjänst är en viktig aktör för de ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.  Enligt socialtjänstlagens 5 kap. 11 § har kommunen ansvar för brottsoffer och ska särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag publicerat ett omfattande meddelandeblad för att stödja socialtjänstens arbete med flickor som lever under hot och tvång i familjer med starkt patriarkala värderingar. Länsstyrelserna har sedan flera år i uppdrag att stödja insatser till ungdomar som riskerar att utsättas för så kallat hedersrelaterat våld. På de flesta länsstyrelserna finns det numera mycket kunskap om dessa frågor och de kan bistå kommunerna med råd och stöd.

Frågan om hedersrelaterat våld är en prioriterad fråga för regeringen som under de senaste åren vidtagit en mängd åtgärder. Satsningen mot hedersrelaterat våld och förtryck omfattar 180 miljoner kronor under perioden 2003–2007. Av dessa medel användes knappt 7 miljoner kronor år 2005 för att bygga upp och utveckla skyddat boende. Det finns numera olika slags boenden, till exempel familjehem, hem för vård och boende, skyddslägenheter och stödlägenheter. Vidare har ett flertal centrala myndigheter fått i uppdrag att ta fram mer kunskap och utbilda dem som arbetar med dessa frågor.

Regeringen kommer att fortsätta att prioritera arbetet för de ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. För närvarande utarbetar regeringen en nationell handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor där frågan om hedersrelaterat våld kommer att vara en viktig del.

Birgitta Ohlsson framhåller svårigheten för ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld att söka hjälp hos framför allt socialtjänsten utan vårdnadshavarens vetskap. Regeringen har också uppmärksammat denna problematik och har därför för avsikt att låta se över frågan i den i proposition 2006/07:129 aviserade översynen av bestämmelserna om barn och unga i socialtjänstlagen och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Jag hoppas att resultatet av alla dessa insatser ska leda till att minska problematiken kring det hedersrelaterade våldet samt att öka socialtjänstens förutsättningar att stödja ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.