Hela Sverige och exemplet länsväg 801

Skriftlig fråga 2017/18:339 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-24
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Trafikverket har föreslagit att länsväg 801 i Söderköpings kommun ska föras över i enskild regi. Skälet som har angetts vid samrådsförfarande är att myndigheten måste spara pengar och att vägsträckan är lågt trafikerad. Då det sistnämnda ifrågasattes visade det sig dock att det inte stämmer. Tvärtom visar Trafikverkets egna mätningar att länsvägen är klassad som högtrafikerad. Detta är mer än märkligt. Det är också märkligt att en statlig myndighet anger att väghållningen ska lämnas över i enskild regi för att myndigheten i sig måste spara pengar. Detta trots att kommunen anför att länsväg 801 är en viktig led för transporter mellan de västra och östra kommundelarna och att det förutom enskilda hushåll finns såväl ett fabriksområde som 59 stycken företag som alla är beroende av den fem kilometer långa vägsträckan.

Ovanstående är ett exempel på hur statliga verk agerar i ett land där åtskilliga regeringar har framhållit vikten av att hela Sverige ska leva. På regeringens hemsida, och landsbygdsminister Buchts utgiftsområde, går till exempel att läsa: I BP18 gör regeringen en hela Sverige-satsning som innehåller åtgärder för sammanlagt 1,245 miljarder kronor för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Satsningar görs på flera områden av betydelse för Sveriges landsbygder; service och goda levnadsvillkor, gröna jobb, företagande och utbildning och infrastruktur. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta, inom sitt ansvarsområde, för att standarden på statlig infrastruktur av betydelse för Sveriges landsbygder ska bevaras och utvecklas, och hur avser statsrådet att följa upp föreslagna åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:339 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



PAGE

2


Dnr N2017/07188/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:339 av Betty Malmberg (M) Hela Sverige och exemplet länsväg 801

Betty Malmberg har frågat landsbygdsministern vilka konkreta åtgärder han ämnar vidta, inom sitt ansvarsområde, för att standarden på statlig infrastruktur ”av betydelse för Sveriges landsbygder” ska bevaras och utvecklas, och hur han avser att följa upp föreslagna åtgärder. Frågan har överlämnats till mig.

Det är riktigt att Trafikverket presenterat ett förslag att länsväg 801 i Söderköpings kommun ska föras över i enskild regi. Men, som Betty Malmberg säkert känner till, är frågan om en eventuell indragning här inte en fristående åtgärd utan hänger samman med planeringen av E22, förbifart Söderköping. Vilken funktion och därmed vilka trafikmängder väg 801 kommer att ha i framtiden beror alltså på hur den samlade trafiklösningen kommer att se ut. Objektet E22 förbifart Söderköping ingår i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018–2029. Trafikverkets förslag till nationell plan har nu remitterats brett och bereds på sedvanligt sätt inom Regeringskansliet. Hur den slutliga planen kommer att se ut tar regeringen beslut om under våren 2018 och jag kan därför i dag inte uttala mig om enskilda objekt.

Drift och underhåll av landets vägar säkrar och förbättrar transportsystemets funktionalitet och tillgänglighet och främjar därmed regional tillväxt och goda levnadsvillkor på landsbygden. Regeringen satsade år 2016 11,7 miljarder kronor på att vidmakthålla det statliga vägnätet och bidrog även med stöd till det enskilda vägnätet med ytterligare 1,1 miljarder kronor. Inom landsbygdsprogrammet finns medel att söka för samarbete kring planering och projektering av skogsbilvägar.

Regeringen har tidigare beslutat om en satsning på vägunderhåll i landsbygd. Satsningen uppgick till 100 miljoner kronor per år under perioden 2016–2019 och i budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen att den förlängs till 2020 samt utökas med ytterligare 100 miljoner kronor under 2018 och 2019. Satsningen inriktas på bärighet, tjälsäkring och beläggningsunderhåll. Det är åtgärder som är viktiga för regional tillväxt och vägnätet på landsbygden. Regeringen anser också att transportsystemet på landsbygden generellt är viktigt att värna och har därför även beslutat om en flerårig satsning för att främja resande med kollektivtrafik i landsbygd. Satsningen uppgår under åren 2016–2019 till 850 miljoner kronor. Regeringen har i budgetpropositionen för 2018 föreslagit en förlängning och utökning av satsningen med 167 miljoner kronor under perioden 2018–2020. Uppföljning sker inom ramen för den årliga rapportering och redovisning till regeringen som Trafikverket gör av genomförda åtgärder. Frågan om vägar och transporter i landsbygd är viktig och jag avser att följa utvecklingen noga.

Stockholm den 6 december 2017

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.