Helikopterinköpen

Skriftlig fråga 2009/10:831 av Wahlén, Gunilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-24
Anmäld
2010-05-24
Besvarad
2010-06-02
Svar anmält
2010-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga

2009/10:831 Helikopterinköpen

av Gunilla Wahlén (v)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Regeringen har aviserat inköp av nya helikoptrar. För detta ändamål hämtar man sammantaget 4,7 miljarder kronor från en mängd områden inom budgetområdet. Bland annat senarelägger man anskaffningen av splitterskyddade fordon och bandvagnar. Man hävdar att detta inte kommer att påverka skyddet för de svenska trupperna i Afghanistan.

Vänsterpartiet menar att våra soldaters säkerhet, liv och hälsa måste ha högsta prioritet samt att våra trupper utomlands ska ha tillgång till bästa skydd och bästa möjligheter till snabbt omhändertagande av medicinskt akutteam vid tillbud. Erfarenheten vid allvarliga händelser visar att det oftast är flera svårt skadade.

Nu har det kommit till min kännedom att den av regeringen beställda nya helikoptertypen först och främst är avsedd för trupp- och materieltransporter och inte lämplig för Medevac-ändamål.

Jag vill fråga försvarsministern:

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att beredskap finns för akut medicinskt omhändertagande av flera soldater som är allvarligt skadade?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:831 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 2 juni

Svar på fråga

2009/10:831 Helikopterinköpen

Försvarsminister Sten Tolgfors

Gunilla Wahlén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att beredskap finns för akut medicinskt omhändertagande av flera soldater som är allvarligt skadade.

Försvarsmakten ansvarar för att säkerställa tillgången till sjukvårdsresurser i de områden där svensk militär personal verkar. Försvarsmakten måste därvid bedöma på vilken nivå och med vilken typ av förmåga sjukvårdsresursen ska säkerställas.

När det gäller insatsen i Afghanistan finns det på Camp Northern Light i Mazar-e Sharif en förbandsplats med läkare och sjuksköterskor. På campen finns det även sjuktransportresurser. Ett annat viktigt led i sjukvårdskedjan är den så kallade framskjutna kirurgiska förmågan. Den kan bland annat användas för att tillfälligt förstärka sjukvårdsresurserna på provinskontoren eller i fält. Vidare ingår det vid varje provinskontor och i varje så kallad Military Observation Team en kvalificerad sjuksköterska.

I multinationella insatser är sjukvårdsresurser ett gemensamt ansvar. I den region i Afghanistan där Sverige är engagerat har Regional Command North det övergripande ansvaret för att sjukvårdskedjan fungerar. I de fall då Sverige har haft skadade har man utnyttjat den kvalificerade sjukvård som finns vid det regionala högkvarteret. Helikopterburen Medevac finns att tillgå via tyska, amerikanska och norska helikoptrar. Svensk förmåga till helikopterburen Medevac ska tillföras med början under våren 2011.

I de fall det bedöms att den skadade behöver vård under lång tid, upprepade operationer eller av andra skäl ska transporteras hem, nyttjas flyg för medicinsk evakuering. Vanligen transporteras patienten till sitt hemsjukhus, men särskilda avtal finns mellan Försvarsmakten och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.