Hinder för elproduktion från solceller

Skriftlig fråga 2021/22:1882 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-22
Överlämnad
2022-08-23
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-06
Sista svarsdatum
2022-09-06
Besvarad
2022-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I skuggan av de rekordhöga elpriserna ökar intresset för att producera sin egen el. Många villaägare monterar upp solceller på taket för att minska exponeringen mot höga elräkningar och för att samtidigt bidra till klimatomställningen.

Energi måste finnas när och där den behövs. Solenergin är ett av de kraftslag som går att bygga ut i stor skala i närtid. Det gör den till ett verktyg bland flera i klimatarbetet. När solen skiner, och när solenergiproduktionen sammanfaller med behovet, eller när elen kan lagras har den stor potential även om detta inte är hela lösningen för en robust energiproduktion.

Solenergin byggs nära brukarna och förändrar delvis utformningen av kraftsystemet. Solenergin spelar en viktig roll nu när de fossila bränslena ska bort samtidigt som energianvändningen i stora delar av världen behöver öka ordentligt för att människor ska kunna få det bättre. Elen måste alltid fungera, och alla behöver få den el de behöver.

För att vi ska klara klimatomställningen behöver hinder som bromsar utvecklingen avlägsnas. Ett tydligt hinder för villaägare som installerat solceller, klara för produktion av el, är att dessa i de flesta fall inte kan börja leverera förrän nätbolagen bytt elmätare. Efter att solcellerna är installerade byter elnätsbolaget ut elmätaren där så krävs. Det behövs en elmätare som klarar av att mäta hur mycket el som går in i huset från elnätet, men också hur mycket el huset levererar ut på nätet.

Vattenfall AB är helägt av svenska staten och är en av aktörerna som enligt villaägare anses ha långa ledtider för byte av elmätare. Fastighetsägare har förlorat möjligheten att bidra till elproduktion nu när solen lyser som mest. Kilowattimmar som inte kommer till användning på grund av att de inte kommer ut på elnätet blir ett slöseri med både miljön och pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att skyndsamt avlägsna hinder som hindrar möjligheten för elproduktion från solceller att komma till användning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1882 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1882 av Nina Lundström (L)
Hinder för elproduktion från solceller

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att skyndsamt avlägsna hinder som hindrar möjligheten för elproduktion från solceller att komma till användning.

Frågeställningen handlar specifikt om att flera elnätsföretag har lång väntetid på elmätarbyten, vilket innebär att den som skaffar solceller under en tid kan hindras från att sälja sitt överskott av solel.

Sedan 2010 kan mikroproducenter av el kostnadsfritt få mata in el på nätet om huvudsäkringen är under 63 ampere och kunden är nettokonsument av el under ett kalenderår. Från och med den 1 juli 2022 är det möjligt att få kostnadsfri inmatning även om man är nettoproducent av el. För att kunna få betalt för inmatad el från en solcellsanläggning krävs en elmätare som kan mäta både inmatning och utmatning. Utan en sådan elmätare skänks överskottsel till elnätet utan ersättning.

Jag anser att det är viktigt att anslutning av nya elproduktionsanläggningar kan ske skyndsamt. Det behövs mer el i det svenska elsystemet. I dag sker en rekordstor utbyggnad av solcellsanläggningar vilket är väldigt positivt, men det innebär samtidigt att det är längre köer än vanligt för att byta till mätare som klarar av mätning av inmatad el. Jag förutsätter därför att nätföretagen gör allt de kan för att anpassa resurserna så att mätarbyten ska kunna ske snabbt och effektivt. Energimarknadsinspektionen utövar också tillsyn över att nätföretagen mäter den inmatade elen.

Jag följer frågan och den uppkomna diskussionen.

Stockholm den 6 september 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.