Hissäkerhet

Skriftlig fråga 2009/10:502 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-10
Anmäld
2010-02-10
Besvarad
2010-02-17
Svar anmält
2010-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga

2009/10:502 Hissäkerhet

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

En stor del av de hissar som besiktigas i Sverige varje år har brister. De senaste tio åren har sex personer omkommit i hissolyckor. Det har även inträffat runt 20 olyckor där människor skadats allvarligt. Under 2008 genomfördes drygt 113 000 hissbesiktningar. I 42 procent av fallen noterades brister, har en tv-kanal konstaterat i en faktadokumentär. Bland felen som förekom fanns bland annat att nödtelefonen var trasig och att skyddet för överbelastning var ur funktion.

Färska siffror från Boverket visar också att ungefär 15 000 av landets hissar saknar en giltig besiktningsskylt som visar att den är kontrollerad. Fastighetsägaren ansvarar för hissarnas säkerhet och att de besiktigas, medan kommunerna har tillsynsansvaret. En rundringning som tv-kanalens faktaprogram gjort till 50 kommuner visade att bara nio av de tillfrågade kommunerna bedrev en aktiv tillsyn av hissar.

Vilka initiativ avser miljöministern att ta för att öka hissäkerheten i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:502 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 17 februari

Svar på fråga

2009/10:502 Hissäkerhet

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att öka hissäkerheten i Sverige.

Birgitta Eriksson hänvisar till ett tv-program som presenterat olycksfall och statistik över brister i hissar.

Bestämmelser för kontroll av hissar finns i förordning (1999:371) om kontroll av hissar och vissa andra motordrivna anordningar i byggnadsverk. Boverket får besluta om detaljer för bland annat besiktning eller annan teknisk kontroll av hissar. Av bestämmelserna framgår att vid varje hiss för persontrafik ska det i byggnadens entrévåning finnas en skylt med väl synliga uppgifter om vem som sköter hissen och vart man ska vända sig vid fel på hissen. Ägaren till hissanordningen har ansvaret för att besiktning utförs av ett kontrollorgan godkänt av Swedac. Swedac utövar tillsyn över kontrollorganens verksamhet.

Besiktning ska som regel ske innan en hissanordning första gången tas i bruk och därefter återkommande med ett års intervall. Om hissanordningen ändras på sätt som är av väsentlig betydelse för säkerheten ska en besiktning ske innan hissen åter tas i bruk. Kontrollorganet utfärdar ett bevis med resultatet av besiktningen. Vid den återkommande besiktningen ska anges om de delar som har betydelse för säkerhet och hälsa uppfyller kraven. Om hissen har allvarliga brister ska kontrollorganet omedelbart underrätta byggnadens ägare och sända ett exemplar av besiktningsbeviset till kommunen. En besiktningsskylt ska sättas upp varje gång besiktning slutförts utan anmärkning och där det bland annat tydligt ska framgå när ny besiktning ska vara utförd. Ägaren till hissanordningen ska se till att den senaste besiktningsskylten finns uppsatt på för hissbrukarna väl synlig plats. Om besiktning inte skett inom föreskriven tid ska ägaren dömas till böter.

Om ett olycksfall eller tillbud inträffar vid användningen av hissen får den inte vidare användas innan nödvändiga skyddsåtgärder vidtagits. Byggnadens ägare ska omedelbart rapportera händelsen till tillsynsmyndigheten. Kommunerna utövar tillsyn över hissbesiktningen enligt plan- och bygglagen. Arbetsmiljöverket utövar tillsyn över hissanordningen om arbetsmiljölagen är tillämplig. Besiktningen utförs på samma sätt oavsett om byggnaderna innehåller enbart bostäder, arbetsställen eller både och. Vid brister i hissanordningen kan Arbetsmiljöverket rikta föreläggande mot arbetsgivare, normalt förenat med vite. Verket kan också förbjuda användningen av en hiss och även förbjuda en fastighetsägare att upplåta en lokal som arbetsplats om inte nödvändiga åtgärder med hissanordningen vidtas. Enligt arbetsmiljölagen kan skyddsombud, i avvaktan på beslut från Arbetsmiljöverket, stoppa arbetet och användningen av hissen.

Min uppfattning är att dessa gällande bestämmelser är tillräckliga och ändamålsenliga för att värna om säkerhet och hälsa. Bestämmelserna pekar klart ut att det är byggnadens ägare som har det fulla ansvaret för underhållet och att tillämpa de verktyg för besiktning med mera som föreskrivs. Det är viktigt och positivt att medier och fastighetsägarorganisationer också förmedlar detta budskap. Därtill bör alla vi hissanvändare vara uppmärksamma på att det finns ett giltigt besiktningsbevis i hissen och om så inte är fallet att vi påtalar detta för ägaren och tillsynsmyndigheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.