hjälp till avvisade bosnienkroater

Skriftlig fråga 1997/98:834 av Pohanka, Ragnhild (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-05
Besvarad
1998-06-11
Anmäld
1998-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:834 av Ragnhild Pohanka (mp) till statsrådet Pierre Schori om hjälp till avvisade bosnienkroater

Det finns en kvinna på Sveriges ambassad i Zagreb som har till arbetsuppgift att hjälpa dem som avvisas från Sverige till rätta i Kroatien. Vilken uppgift och bakgrund har denna kvinna och vilken skyldighet har hon att kontakta avvisade bosnienkroater och hjälpa dem om de får problem? Hur lång tid efter ankomsten kan de avvisade få stöd eller hjälp? Är det akut eller mer långsiktigt?

Min fråga är:

På vad sätt avser ministern att verka för att de avvisade bosnienkroaterna får såväl akut som långsiktig hjälp via Sveriges ambassad i Zagreb?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:834 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:834 om hjälp till avvisade bosnienkroater
    Statsrådet Pierre Schori

Ragnhild Pohanka har frågat mig om på vilket sätt jag avser att verka för att avvisade bosnienkroater får såväl akut som långsiktig hjälp genom Sveriges ambassad i Zagreb.

Regeringen är angelägen om att de bosnienkroater, som haft ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av att de behövt skydd under en begränsad period, skall kunna återvända under tillfredsställande förhållanden. Sålunda har förberedelsetiden inför avresan utsträckts och ett särskilt bidrag införts. Bosnienkroaterna har möjlighet att få svenskt bidrag med 5 000 kr per person, dock högst 30 000 kr per familj.

Det internationella samfundet är i hög grad närvarande i Kroatien. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) gör sin hittills mest omfattande insats där för att följa hur de mänskliga rättigheterna respekteras. OSSE finns i hela landet, till skillnad från FN:s civilpolisinsats som är begränsad till östra Slavonien. Dessa insatser stöds av Sverige, liksom även humanitära organisationer och biståndsorgan som är verksamma i Kroatien. I viss utsträckning finns direkt svensk medverkan i denna verksamhet.

Som jag i dag erinrar om i ett annat frågesvar till Ragnhild Pohanka är bosnienkroaterna i Sverige kroatiska medborgare med fulla medborgerliga rättigheter i Kroatien. Ambassaden har förstärkts med en särskild tjänsteman för att förbättra ambassadens möjlighet att följa situationen och i enskilda fall kunna förmedla kontakt med rätt myndighet för den situation återvändande bosnienkroater kan vilja ha hjälp med. Det kan t.ex. röra sig om bostad, utbildning, arbete eller ekonomiskt bistånd. Direkt hjälp till enskilda kroatiska medborgare är och måste vara ett ansvar för de behöriga kroatiska myndigheterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.