Hjälp till krögare

Skriftlig fråga 2020/21:1393 av Malin Höglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har drabbat krögare i Dalarna och hela Sverige mycket hårt, de går på knäna. Pandemin har slagit hårt mot hela näringslivet, men framför allt mot restaurangbranschen. Regeringen ändrar beslut från den ena dagen till den andra och ger inte restaurangbranschen den framförhållning den behöver. Beslut har tagits att förbjuda alkoholservering efter klockan 20.00, och nu har det beslutet förlängs med väldigt kort varsel. När rekommendationer och regler ändras med kort varsel är det inte så lätt att planera, varken i fråga om personalplanering eller inköp av varor.

I dalafjällen och i de övriga kommunerna ropar krögare på hjälp, och gästerna önskar sitta lite längre än till klockan 20.00 i de säkra miljöer som krögarna möjliggör för. Inför helgen  den 15 januari hade krögare hoppats på att kunna ha öppet längre än till klockan 20.00. Men i stället förlängdes beslutet till den 24 januari.

Till saken hör att krögare ofta behöver varsla om exempelvis ändringar av arbetsscheman minst två veckor före.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur menar ministern att krögare ska kunna planera för sin personal, deras arbetsschema och deras tider på ett bra sätt när regeringens beslut om förlängd stängning klockan 20.00 endast kom mer några dagars varsel?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1393 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1393 av Malin Höglund (M)
Hjälp till krögare

Malin Höglund har frågat mig hur jag menar att krögare ska kunna planera för sin personal, deras arbetsschema och deras tider på ett bra sätt när regeringens beslut om förlängd stängning klockan 20.00 endast kom med några dagars varsel.

Ändringen av förordning (2020:956) om tillfälligt förbud mot servering av alkohol som trädde i kraft den 16 januari togs fram med kort varsel på grund av det fortsatt allvarliga smittläget efter jul- och nyårshelgen. Sverige befinner sig fortfarande i en extraordinär situation. Det är inte möjligt att med säkerhet förutse hur pandemin kommer att utvecklas eller hur länge den kommer att pågå. Det finns därför ett fortsatt behov av att säkerställa att alla adekvata åtgärder kan vidtas för att begränsa spridningen av sjukdomen covid-19. En begränsning av alkoholservering från klockan 20.00 har bedömts vara en av flera ändamålsenliga åtgärder för att minska smittspridningen.

Under rådande omständigheter är det nödvändigt för alla både enskilda och verksamhetsutövare, att hålla ut och vara flexibla och om nödvändigt ställa om med kort varsel. Det ligger i sakens natur att restriktioner behöver vidtas utifrån smittskyddsläget vilket kan ändras snabbt. Jag är medveten om att det ställer till problem inte minst för restaurangbranschen, men även för många andra verksamheter exempelvis de som har reglerats enligt ordningslagen.

Regeringen har under hela pandemin fört en dialog med restaurangbranschen och senast den 20 januari hölls ett möte tillsammans med Hotell- och restaurangfacket och Visita för att diskutera just dessa frågor. Regeringen har också aviserat att man avser att göra en förnyad bedömning av läget rörande restriktionerna varannan vecka.

Stockholm den 3 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.