Höga hyreskostnader vid renovering

Skriftlig fråga 2021/22:158 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-14
Överlämnad
2021-10-14
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Det är ett välkänt fenomen att nyproduktion och renoveringar ger höga hyresnivåer. Ovanpå en redan befintlig hög hyresnivå så kan renoveringar i många fall innebära att hyran höjs i så stor omfattning att hyresgäster inte längre har råd att bo kvar.

Olika upplåtelseformer för bostäder behövs eftersom människors behov och förutsättningar ser olika ut. Hyresrätten spelar en viktig roll; en stor andel av befolkningen bor i hyresrätter, närmare tre miljoner svenskar. För dessa hyresgäster, och för fastighetsägares möjligheter att renovera sina fastigheter, vill Sverigedemokraterna att regeringen utreder möjligheten till införande av skattefria underhållsfonder där fastighetsägare avsätter pengar som senare kan användas i samband med renovering.

Boverket föreslår i rapporten Uppdrag att utvärdera stödet för renovering och energieffektivisering samt att analysera ägarförhållanden på hyresbostadsmarknaden från 2021 ett återinförande av möjligheten att avsätta medel för underhåll i skattebefriade underhållsfonder. Man noterar att det skulle minska behovet av att finansiera underhållsåtgärder via standardhöjande åtgärder som inte efterfrågas av hyresgästerna. Boverket lägger som ett åtgärdsförslag fram att regeringen bör utreda huruvida skattefria underhållsfonder för hyresbostäder bör införas. Detta lyfter även Sveriges allmännytta upp som ett välkommet förslag och noterar att det skulle skapa stort mervärde för hyresgäster och bostadsföretag. Det skulle innebära att man undviker att skjuta framtida kostnader för underhåll på framtida generationer av hyresgäster. Vidare skulle fastighetsägare på ett enklare sätt då kunna garantera att underhåll blir gjort i rätt tid, vilket ger en ökad boendekvalitet utan omfattande hyreshöjning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet att få till stånd en utredning av möjligheterna till införande av skattefria underhållsfonder, och i så fall när i tid?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:158 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

i Fi2021/03374 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:158 av Mikael Eskilandersson (SD)
Höga hyreskostnader vid renovering

Mikael Eskilandersson har frågat jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi om statsrådet avser att få till stånd en utredning av möjligheterna till införande av skattefria underhållsfonder, och i så fall när i tid.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hyresrätten är en betydelsefull boendeform. Det är viktigt att tillgången på hyreslägenheter svarar upp mot efterfrågan på denna boendeform. Det måste dessutom vara ekonomiskt lönsamt att producera hyresfastigheter, och attraktivt att driva och förvalta sådana fastigheter.

Precis som Mikael Eskilandersson ser jag problem med att hyresgäster kan uppleva otrygghet i boendet i samband med hyreshöjningar på grund av renoveringar. Det finns dock ett antal skäl som talar emot att ge fastighetsägarna skattemässiga avdrag i förtid.

Risken finns att underhållsfonder skapar incitament att skjuta på underhållsåtgärder eftersom avsättningen till fonden innebär att avdrag medges för reparation och underhåll i förväg. Den som inte tänker renovera förrän i samband med en framtida standardhöjning tjänar mer på skattekrediten eftersom dessa behåller fonden längre än de som renoverar löpande. Fonden kan därefter lösas upp mot en standardhöjande insats, som ändå leder till högre hyror. Det finns därför en risk för att underhållsfonder kommer att slå fel.

Gynnande skatteregler för en viss bransch eller för vissa tillgångar (som t.ex. hyresbostäder) måste noggrant prövas mot EU:s statsstödsregler. Ju mer avgränsad åtgärd desto större risk för att den betraktas som statligt stöd. En sådan bedömning är komplicerad och oviss och kommer att bli avhängig av hur systemet utformas.

Som ett led i att stärka skyddet för hyresgäster i samband med omfattande renoveringar har regeringen föreslagit att väsentliga hyreshöjningar ska fasas in i ett lugnare tempo än vad som är fallet i dag (se prop. 2020/21:201). Förslaget ligger nu på riksdagens bord. Jag noterar att Sverigedemokraterna har yrkat avslag på detta förslag som alltså skulle ge hyresgästerna ett bättre skydd vid kraftiga hyreshöjningar efter renoveringar.

Stockholm den 27 oktober 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.