Högerextremismens framfart

Skriftlig fråga 2023/24:822 av Azra Muranovic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-18
Överlämnad
2024-04-19
Anmäld
2024-04-22
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Den 14 mars kunde vi ta del av Sveriges Radios rapportering om Expos granskning av den rasideologiska miljöns aktiviteter under 2023 i Sverige, där Jönköpings län pekas ut som ett län där högerextremismen växer i stället för att minska som på andra platser i landet.

Expos granskning visar att centralorten Jönköping har blivit den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens nya fäste; ingen annanstans i Sverige är organisationen lika aktiv.

Nordiska motståndsrörelsen arbetar hårt med propagandaspridning och manifestationer, men utöver detta rekryterar de nya medlemmar i allt yngre åldrar och har till och med rekryterat på skolgårdar. Därtill visar Expo att de lägger alltmer tid på att träna på att utöva våld. Det här är också något som polisen i Jönköping vittnar om. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Hur kommer ministern att agera för att bekämpa högerextremismens framfart i Jönköpings län? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:822 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:822 Högerextremismens framfart

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:822 av Azra Muranovic (S)
Högerextremismens framfart

Azra Muranovic har frågat mig hur jag kommer att agera för att bekämpa högerextremismens framfart i Jönköpings län.

Jag delar den oro som Azra Muranovic ger uttryck för i sin fråga. Regeringen ser mycket allvarligt på hotet från den högerextrema miljön och särskilt på rörelsens rekrytering av barn och unga, som också sker i digitala miljöer, t.ex. på olika spelplattformar och genom s.k. aktivklubbarna som fokuserar på kampsport och träning.  

I den lokala utmaning som olika högerextrema aktiviteter utgör behöver kommunerna stöd. Den organiserade högerextrema miljön har under lång tid utvecklat en strategi för att sprida sin propaganda via torgmöten och genom att dela ut flygblad och informationsmaterial till hushåll. Även om just dessa metoder för att sprida propaganda har minskat under senare år, kan en kommun komma att påverkas när aktiviteter koncentreras till det egna området. Som framgår av Expos rapport Svensk rasideologisk miljö 2023, ägde 40 procent av Nordiska motståndsrörelsens cirka 900 aktiviteter rum i Jönköping under förra året. Av rapporten framgår också att organisationen genom affischering utanför grundskolor har lyckats locka till sig barn.

Regeringen har nyligen beslutat om en nationell strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism. Strategin utgör ett stöd för det långsiktiga arbetet som behöver genomföras på nationell, regional och lokal nivå för att minska radikalisering och rekrytering. Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brottsförebyggande rådet (Brå) har en viktig roll i att hålla ihop det myndighetsgemensamma förebyggande arbetet och kan erbjuda kommuner och yrkesverksamma stöd i att utveckla insatser. Av strategin framgår att det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism är en del av det generella brottsförebyggande arbetet. Polismyndigheten och Brå inklusive CVE samt länsstyrelserna ska ge stöd och vägledning till kommunerna i dessa frågor. Det framgår också att rekryteringen av barn och unga till våldsbejakande extremism måste brytas och att samverkan mellan skola, socialtjänst och polis och andra aktörer behöver fortsätta utvecklas.

Samma dag som strategin beslutades gav regeringen ett uppdrag till CVE vid Brå, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att vidta åtgärder för att införliva strategin i sina verksamheter. Även om de fyra myndigheterna har olika uppgifter och ansvarsområden behöver strategins områden hanteras som en helhet för att arbetet ska kunna bli framgångsrikt. Detta gäller särskilt i myndigheternas stöd till kommuner för åtgärder inom strategins olika områden.

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.