högskolestudier i Härnösand

Skriftlig fråga 2003/04:147 av Norlander, Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-28
Anmäld
2003-10-28
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga 2003/04:147

av Göran Norlander (s) till utbildningsminister Thomas Östros om högskolestudier i Härnösand

När sjöbefälsutbildningen i Härnösand lades ner lovades kommunen som kompensation ett antal utbildningsplatser för högskolestudier inom energi. Dessutom tilldelas kommunen 200 nya helårsstudieplatser inom det tekniska området i regeringens skrivelse 1999/2000:33.

Mitthögskolans styrelse har nu beslutat att flytta teknisk utbildning till Sundsvall. Detta är ett svek mot Härnösand eftersom högskoleutbildning i hög grad är grunden för utveckling i kommunen. Dessutom är det slöseri med pengar. I Härnösand finns det moderna lokaler med plats för laborationer, vilket saknas i Sundsvall. Kostnaden för en nybyggnation i Sundsvall beräknas bli mycket hög.

Jag vill fråga utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att uppfylla regeringens och riksdagens tidigare löften om högskoleutbildning inom tekniska området i Härnösand.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:147 besvarad av

den 5 november

Svar på fråga 2003/04:147 om högskolestudier i Härnösand

Utbildningsminister Thomas Östros

Göran Norlander har frågat mig om de högskoleutbildningar inom det tekniska området som Mitthögskolan bedriver i Härnösand.

Det beslut som Mitthögskolans styrelse fattade den 20 oktober om åtgärder för att nå ekonomisk balans har föranletts av de ekonomiska problem som högskolan haft sedan flera år tillbaka och som huvudsakligen beror på den minskade studenttillströmningen till högskolans naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Beslutet innebär bland annat att de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna koncentreras till två av de fyra campusorterna.

Resurstilldelningssystemet inom grundläggande högskoleutbildning är utformat så att ett minskat studentantal innebär minskade intäkter. Ett lärosätes möjligheter att bedriva en viss utbildning beror således inte på antalet planerade platser utan på antalet studenter som går utbildningen. Bakom styrelsens beslut ligger alltså den dramatiska minskningen av studentantalet inom naturvetenskap och teknik och därmed minskade intäkter.

En bärande princip i 1993 års högskolereform var att statsmakterna formulerar mål för bland annat grundutbildningen vid varje lärosäte och beslutar om de ekonomiska ramarna. Det är sedan varje lärosätes uppgift att besluta om hur dessa mål ska uppnås och hur anslagen ska fördelas och användas inom lärosätet för att uppnå målen. Denna rollfördelning mellan statsmakterna å ena sidan och lärosätena å den andra sidan innebär att det är lärosätena själva som har att besluta om bland annat den geografiska förläggningen av sin utbildning.

Regeringen har således inte beslutat att förlägga 200 nya utbildningsplatser inom det tekniska området till Härnösand eftersom regeringen inte fattar sådana beslut. I regeringens skrivelse 1999/2000:33 konstaterade regeringen att Mitthögskolan avsåg att förlägga 200 platser inom det tekniska området till Härnösand. Det var högskolans eget beslut.

Mitthögskolans styrelse har med sitt beslut visat att den på ett mycket ansvarsfullt sätt hanterar den besvärliga ekonomiska situation som högskolan hamnat i. Mitthögskolan har en stor betydelse för regionen och ska dessutom bli universitet 2005. Uppbackning och stöd från regionen är ytterst betydelsefullt för högskolans möjligheter att nu genomföra det omfattande åtgärdsprogram som styrelsen beslutat om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.