Högskolors autonomi

Skriftlig fråga 2016/17:357 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-18
Överlämnad
2016-11-21
Anmäld
2016-11-22
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30
Besvarad
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Undertecknad ställde nyligen en fråga (2016/17:180) till statsrådet Helene Hellmark Knutsson. Frågan rörde regeringens beslut att stoppa Högskolan Dalarnas planer på att samlokalisera sina campus till Falun. I sitt svar framhåller statsrådet att riksdag och regering kan välja att bestämma om myndigheters lokalisering om det bedöms vara ändamålsenligt. Om inte riksdag eller regering gör det är en myndighetslokalisering en fråga för myndighetens ledning. I sammanhanget kan nämnas att Statskontoret den 31 mars 2016 publicerade en rapport som berör lokalisering av myndigheter. I rapporten lyfter Statskontoret bland annat fram att beslut om lokalisering är en strategisk fråga för myndigheterna och därför är en fråga för myndigheternas ledning. Den avgör bland annat hur en enskild myndighet kan genomföra sitt uppdrag. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka rättsliga grunder ligger bakom regeringens beslut att stoppa Högskolan Dalarnas planer på samlokalisering, och är det statsrådets ställningstagande att detta beslut är förenligt med det som Statskontoret uttalat om lokalisering?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:357 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/05031/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:357 av Betty Malmberg (M) Högskolors autonomi

Betty Malmberg har frågat mig vilka rättsliga grunder som ligger bakom regeringens beslut att stoppa Högskolan Dalarnas planer på samlokalisering, och om det är mitt ställningstagande att detta beslut är förenligt med det som Statskontoret uttalat om lokalisering.

Högskolan Dalarna lyder liksom andra statliga myndigheter enligt 12 kap. 2 § regeringsformen under regeringen. Riksdag och regering kan välja att bestämma om myndigheters lokalisering. Om riksdagen eller regeringen inte gör det, är en myndighets lokalisering en fråga för myndighetens ledning. När en myndighet själv bestämmer om sin lokalisering ska vissa förordningar och riktlinjer beaktas. Sådana beslut ska t.ex. utgå från myndighetens uppdrag, som anges i instruktion, verksamhetsspecifika författningar och regleringsbrev. Sådana beslut ska också beakta kraven i 3 § myndighetsförordningen (2007:515), som enligt 1 kap. 5 § högskoleförordningen (1993:100) gäller för statliga universitet och högskolor. Vidare ska en myndighet vid beslut om lokalisering enligt förordningen om regionalt tillväxtarbete (2007:713) ta hänsyn till regional tillväxt.

Riksdagen har vid flera tillfällen beslutat om universitets och högskolors lokalisering, vilket också regeringen har gjort vid ett antal tillfällen. Regeringen har ett samlat ansvar för de effekter enskilda myndigheters beslut får för staten som helhet, och kan som inledningsvis nämnts bestämma om en myndighets lokalisering när det bedöms befogat.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen lämnat rapporten Statliga myndigheters lokalisering. Ett samlat underlag. I rapporten konstateras bl.a. på s. 16 att ”Statliga myndigheter styrs av instruktion, verksamhetsspecifika författningar och regleringsbrev. Där anges myndighetens uppgift, och det är denna som är utgångspunkten för myndighetens lokalisering.” Detta har även varit regeringens utgångspunkt i frågan om Högskolan Dalarna.

Regeringen har tidigare angett att beslutet att behålla Campus Borlänge ligger i linje med regeringens syn på att statlig verksamhet bör spridas över landet. I arbetet med ett Sverige som håller ihop avser regeringen att fortsätta verka för att öka spridningen av statliga myndigheter över landet.

Stockholm den 30 november 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.