Homo- och transfobi i Sverige

Skriftlig fråga 2012/13:680 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-30
Besvarad
2013-08-13
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2012/13:680 Homo- och transfobi i Sverige

av Hannah Bergstedt (S)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

EU:s byrå för fundamentala rättigheter (FRA) har presenterat den största undersökningen hittills om hatbrott mot och diskriminering av hbtq-personer, där 93 000 personer har svarat. Resultatet är skrämmande. Under en femårsperiod har 26 procent av deltagarna i undersökningen hotats eller utsatts för våld. Av de tillfrågade skolungdomarna är det två av tre personer som döljer eller ljuger om sin sexuella läggning på grund av rädsla.

60 procent av de ungdomar som definierar sig som hbtq-personer blir utsatta för negativa kommentarer i skolan, och 80 procent av dem som svarat rapporterar om den mobbning som hbtq-personer utsätts för. Av dem som besvarat enkäten har 19 procent känt sig diskriminerade då de sökt arbete. Unga hbtq-personer blir diskriminerade dagligen. Det är så illa att minst en av fyra utsatts för våld eller hot under den senaste femårsperioden, och samtidigt känner många att det är lönlöst att anmäla den här typen av brott.

Vi socialdemokrater kräver att den svenska regeringen visar en tydlig politisk linje och då inte bara i ord, utan också i handling. Vi anser att det krävs en aktiv plan för att motverka homofobi och transfobi såväl på nationell nivå som på EU-nivå och att vi får en heltäckande diskrimineringslagstiftning som även går utanför arbetsmarknaden. Statsrådet måste berätta vad regeringen avser att göra i Sverige för att få ett samhälle där inte någon ska bli utsatt för diskriminering.

Vilka initiativ i fråga om homo- och transfobi i Sverige avser statsrådet att ta utifrån EU-rapporten?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:680 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 13 augusti

Svar på fråga

2012/13:680 Homo- och transfobi i Sverige

Statsrådet Erik Ullenhag

Hannah Bergstedt har frågat mig vilka initiativ i fråga om homo- och transfobi i Sverige jag avser att ta utifrån EU-rapporten.

Jag delar Hannah Bergstedts uppfattning om att resultatet från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) är mycket oroande. I samband med att rapporten släpptes skrev jag därför, tillsammans med ministrar från ett antal andra medlemsländer, under en uppmaning till EU-kommissionen att verka för en sammanhållen hbt-strategi inom EU. Sverige fortsätter även att verka för ett brett direktiv mot diskriminering som skulle säkerställa samma nivå av skydd mot diskriminering oavsett diskrimineringsgrund.

Av FRA:s rapport framgår att situationen på de flesta punkter är bättre i Sverige jämfört med övriga EU. Trots det är det tydligt att hbt-personer alltjämt drabbas av diskriminering och andra uttryck för intolerans i det svenska samhället. Det är helt oacceptabelt. Flera åtgärder vidtas därför redan av regeringen för att motverka homo- och transfobi. Följande är några exempel på sådana åtgärder.

En effektiv och heltäckande lagstiftning är en förutsättning för att motverka homofobi, transfobi och liknande former av intolerans. Regeringen har genom diskrimineringslagen (2008:567) och inrättandet av Diskrimineringsombudsmannen (DO) skapat förutsättningar för att bekämpa diskriminering mer effektivt. Regeringen tillsatte 2012 en utredning som ska föreslå hur krav på aktiva åtgärder i diskrimineringslagen ska utformas för att bli ett effektivare medel i arbetet mot diskriminering.

Regeringen har gett Statens skolverk flera uppdrag inom vilka situationen för unga hbt-personer särskilt ska beaktas, bland annat förnyat uppdrag för att stärka skolans värdegrund och arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

Ungdomsstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett metodmaterial och utbildar yrkesverksamma inom fritidsverksamhet. Syftet är att skapa öppna och fördomsfria miljöer för unga homo- och bisexuella samt unga transpersoner.

Ungdomsstyrelsen har även på regeringens uppdrag genomfört en studie av pojkars och unga mäns attityder och erfarenheter kring jämställdhet, maskulinitet och våld. Utifrån studiens resultat ska utbildningsinsatser genomföras i syfte att sprida metoder och ge kunskapsstöd för arbetet med attityder och värderingar. Därutöver har regeringen gett myndigheten i uppdrag att kartlägga föreningslivets arbete för att förebygga och förhindra sexuella övergrepp mot barn och unga. Kartläggningen ska uppmärksamma unga hbt-personer.

Inom vården har Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om olika aspekter av bemötande. Utbildningspaketet ska inkludera kunskap om de grupper som omfattas av lagstiftningens skydd mot diskriminering, såsom hbt-personer.

Därutöver fördelas årligen statsbidrag om drygt 25 miljoner kronor till verksamhet mot rasism, homofobi och liknande former av intolerans, till lokala verksamheter mot diskriminering, så kallade antidiskrimineringsbyråer samt till hbt-organisationer.

Frågan om hur arbetet framöver kan intensifieras bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.