Till innehåll på sidan

Homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i Ryssland

Skriftlig fråga 2005/06:1715 av Andreasson, Martin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-30
Anmäld
2006-05-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-06-09
Svar anmält
2006-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga 2005/06:1715 av Martin Andreasson (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i Ryssland

Lördagen den 27 maj skingrades under brutala former en fredlig demonstration i Moskva för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Enligt medieuppgifter hade flera hundra poliser satts in för att stoppa demonstrationen och förhindra våldsamheter, och mellan 50 och 100 personer greps också av polis. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov hade före demonstrationen kallat den för ren och skär propaganda för osedlig livsföring och slagit fast att något demonstrationstillstånd inte skulle beviljas. Om paraden ändå skulle genomföras skulle deltagarna arresteras, vilket också skedde. I fråga 2005/06:1056 från februari i år uppmärksammade jag de farhågor som fanns för att ryska myndigheter inte skulle tillåta en fredlig demonstration som tog ställning för HBT-personers rättigheter. Jag pekade på att Ryssland som medlem i Europarådet har förbundit sig att respektera de mänskliga fri- och rättigheterna inklusive församlings- och demonstrationsfriheten. Dåvarande utrikesministern poängterade i sitt svar att man från svenskt håll skulle följa utvecklingen i det konkreta fallet med demonstrationen i Moskva. Det har nu tyvärr visat sig att alla negativa farhågor inför demonstrationen har besannats.

Jag vill därför fråga:

På vilket sätt avser utrikesministern att protestera mot kränkningarna i Ryssland av församlings- och demonstrationsfriheten vad avser manifestationer för HBT-personers rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1715 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2005/06:1715 om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i Ryssland

Utrikesminister Jan Eliasson

Martin Andreasson har frågat mig på vilket sätt jag avser att protestera mot kränkningar av församlings- och demonstrationsfriheten vad avser manifestationer för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter i Ryssland.

Den 18 maj beslutade Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov att slutgiltigt förbjuda Prideparaden den 27 maj. En överklagan av beslutet avslogs den 26 maj. I riksdagsfråga 2005/06:1666 redogjorde jag för de åtgärder som Sverige vidtog för att protestera mot demonstrationsförbudet.

Trots förbudet genomfördes paraden. Pridedemonstranterna valde att hålla platsen för demonstrationen hemlig fram till bara någon timme före dess genomförande. Detta hindrade dock inte nationalister och ortodoxa grupper från att möta demonstrationståget. Militanta aktivister attackerade demonstranterna. Specialpolis hade efter cirka tre timmar lugnat ned situationen varvid omkring 120 personer från båda sidor hade arresterats.

Diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter och utgör ett brott mot de mänskliga rättigheterna, vilka Ryssland har en skyldighet att efterleva. Händelserna i Moskva har väckt starka reaktioner i flera europeiska länder och har bland annat på Sveriges initiativ redan diskuterats inom EU.

Sverige kommer att fortsätta att ta upp frågan om homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter i Ryssland, på bilateral nivå och inom EU för att peka på hur allvarligt Sverige ser på det inträffade. Sverige kommer att arbeta för att Europarådet ägnar denna fråga fortsatt uppmärksamhet. Regeringen kommer även att stödja Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter i hans arbete mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Detta är ett av de områden som kommissarien för mänskliga rättigheter har valt att prioritera.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.