Till innehåll på sidan

Hongkong och Taiwan i förhållande till Kinas kommande femårsplan och mål

Skriftlig fråga 2020/21:396 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-09
Överlämnad
2020-11-10
Anmäld
2020-11-11
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Samtidigt som det amerikanska presidentvalet har överskuggat de flesta övriga händelser i det mediala landskapet har den 19:e centralkommittén för Kommunistpartiet i Folkrepubliken Kina haft sitt femte plenum. Den 29 oktober 2020 offentliggjordes en kommuniké med mål för Kinas fjortonde kommande femårsplan samt långsiktiga mål för år 2035.

Medieuppgifter gör gällande att det bland målen finns fortsatta marknadsreformer samt en övergång till mer gröna energikällor. På mötet ska det också ha diskuterats andra frågor av mer känslig karaktär, som den framtida strategin för Hongkong och Taiwan där Kina fortsatt kommer att arbeta för ett återintegrerande av Taiwan till det kinesiska fastlandet.

Bland målen finns också fortsatt militarisering och beredskap för extern konfrontation. Dessa mål och uppgifter behöver också ses i ljuset av att Kina i allt större utsträckning ägnar sig åt allt aggressivare diplomati runt om i världen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken analys gör ministern av de detaljer som hittills kommit fram om Kinas kommande femårsplan och mål i förhållande till Hongkong och Taiwan, och föranleder denna analys någon åtgärd från ministerns sida?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:396 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:396 av Hans Wallmark (M)
Hongkong och Taiwan i förhållande till Kinas kommande femårsplan och mål

Hans Wallmark har frågat mig vilken analys jag gör av de detaljer som hittills kommit fram om Kinas kommande femårsplan och mål i förhållande till Hongkong och Taiwan, och om denna analys föranleder någon åtgärd från min sida.

Jag har i tidigare svar på frågor från riksdagen samt i annat svar av idag redogjort för regeringens syn på situationen i Hongkong. Sverige och övriga EU står bakom principen om ett land, två system för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag. Det är av grundläggande betydelse att de mänskliga fri- och rättigheter som Hongkongborna tillerkänns enligt denna lag fullt ut respekteras.

Vad gäller Taiwan menar regeringen, som jag också tidigare framfört till riksdagen, att meningsmotsättningar mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan måste lösas på fredlig väg, och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning.

Regeringen verkar fortsatt för en tydlig EU-gemensam Kinapolitik.

Stockholm den 18 november 2020

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.