Till innehåll på sidan

Hörselskadades förtidspensionering och sjukskrivning

Skriftlig fråga 2007/08:148 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-24
Anmäld
2007-10-24
Besvarad
2007-10-31
Svar anmält
2007-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2007/08:148 Hörselskadades förtidspensionering och sjukskrivning

av Lars-Ivar Ericson (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Sverige har mer än en miljon hörselskadade. Trots att hörselskadan ofta är det enda funktionshindret och enda orsaken till nedsatt arbetsförmåga så blir många hörselskadade sjukskrivna och förtidspensionerade i onödan. Det är tydligen så att läkare, arbetsförmedling och Försäkringskassan har för liten kunskap om hörselskadades förutsättningar för att delta i arbetslivet. Ett utökat samarbete mellan de utredande och beslutande myndigheterna borde kunna resultera i att fler hörselskadade kan lämna utanförskapet och få ett arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska hörselskadades förtidspensionering och sjukskrivning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:148 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 31 oktober

Svar på fråga

2007/08:148 Hörselskadades förtidspensionering och sjukskrivning

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska hörselskadades förtidspensionering och sjukskrivning.

Jag vill börja med att säga att jag delar Lars-Ivar Ericsons uppfattning att det är alltför många bland annat hörselskadade som de senaste åren fått sjukersättning eller blivit långtidssjukskrivna. De regler som sedan tidigare gäller har i alltför stor utsträckning passiviserat den enskilde och fokuserat på arbetsoförmåga i stället för på individens förmåga. Detta vill regeringen ändra på.

Ett antal åtgärder kommer att vidtas för att åstadkomma en aktivare sjukskrivningsprocess med tidiga insatser för att individernas arbetsförmåga i högre utsträckning ska tas till vara. En rehabiliteringskedja kommer att införas som innebära en förändrad sjukskrivningsprocess med preciserade tidsgränser för de olika momenten vid prövningen av arbetsförmågan och med en tydligare utgångspunkt i individens förmåga och behov.

När det gäller sjuk- och aktivitetsersättning kommer ökade möjligheter för återgång i arbete att införas. Personer med sjukersättning kommer i större utsträckning att få möjlighet att pröva sin restarbetsförmåga med bibehållen sjukersättning. Det kommer även att starta en försöksverksamhet med möjlighet för privata företag att medverka till att hjälpa personer i denna grupp att återfå arbetsförmågan och få arbete. Ytterligare en åtgärd är så kallade nyfriskjobb som innebär att en arbetsgivare som anställer person med rätt till nystartsjobb får tillbaka de arbetsgivaravgifter arbetsgivaren betalar för den anställde, under lika lång tid som den anställde varit borta från arbetsmarknaden. När det gäller aktivitetsersättning har regeringen för avsikt att se över dessa regler i grunden. 

Alla dessa åtgärder som riktar sig till hela gruppen med sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning kommer att skapa goda möjligheter för personer med till exempel hörselskador att ta till vara den arbetsförmåga som, trots skadan, alltjämt finns kvar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.