Hot mot judiska församlingar i Sverige

Skriftlig fråga 2005/06:1943 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juli

Fråga 2005/06:1943 av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Jens Orback (s)

Hot mot judiska församlingar i Sverige

Svenska judiska församlingar lever sedan länge under en ständig press med en konstant hotbild. Stora delar av församlingarnas resurser går redan till säkerhetsaspekter och vaktbolag.

Det pågående akuta kriget och den långvariga krisen i Mellanöstern har ökat hotbilden och givit efterdyningar även i Sverige. Många medlemmar i judiska församlingar runtom i vårt land upplever nu en ökad hotbild sedan juni månad. Enskilda personer undviker att besöka synagogor av rädsla för att utsättas för våld, hot eller trakasserier. Senast i går, torsdagen den 20 juli, riktades ett bombhot mot den judiska församlingens synagoga i Malmö. Det är ytterst allvarligt att den grundläggande religionsfriheten hotas på detta sätt och att enskilda individer förhindras att utöva sin tro.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera säkerheten för judiska församlingar runtom i Sverige så att judar inte ska känna otrygghet på grund av den ökande hotbilden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1943 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2005/06:1943 om hot mot judiska församlingar i Sverige

Justitieminister Thomas Bodström

Birgitta Ohlsson har frågat statsrådet Jens Orback vilka åtgärder han avser att vidta för att garantera säkerheten vid judiska församlingar runtom i Sverige så att judar inte ska känna otrygghet på grund av den ökande hotbilden. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Birgitta Ohlsson påpekar är frågan om att människor ska kunna utöva sin religion fritt och öppet utan att känna oro för sin säkerhet mycket viktig för en rättsstat som Sverige.

Att garantera alla religiösa samfunds möjlighet att fritt kunna utöva sin religion är i första hand en uppgift för polisen. Säkerhetspolisen arbetar kontinuerligt med att lämna underlag för hotbildsbedömningar till landets polismyndigheter. Polismyndigheterna vidtar på grundval av dessa bedömningar de åtgärder som anses nödvändiga för att tillgodose säkerheten kring bland annat ambassader och synagogor. Det kan handla om ökad patrullering och andra åtgärder för att förstärka skyddet. Inom ramen för Säkerhetspolisens kontraterrorverksamhet och författningsskydd bevakas ständigt extremistiska grupperingar och personer som kan hysa antisemitiska åsikter. I samband med den nu aktuella konflikten i Mellanöstern arbetar Säkerhetspolisen fortlöpande med uppdateringar av gällande hotbilder.

Jag håller mig informerad om den fortsatta utvecklingen och följer noga det arbete som polisen bedriver på området. Jag är självklart beredd att vidta de åtgärder som behövs för att garantera säkerheten för religiösa samfund i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.