Hot och hat mot olika religioner

Skriftlig fråga 2023/24:847 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-25
Överlämnad
2024-04-26
Anmäld
2024-04-29
Svarsdatum
2024-05-08
Sista svarsdatum
2024-05-08
Besvarad
2024-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Jag upplever att hatet och hoten mot olika individer i Sverige med andra religioner än kristendomen har ökat kraftigt i sociala medier. Framför allt när man ska bygga nya moskéer ökar hatet mot just muslimerna. I Sverige har vi religionsfrihet som blir utmanad genom detta. Genom det ökade hatet på sociala medier öppnar det upp för fler att agera med fysiskt våld och demonstrationer, vilket i sin tur leder till otrygghet i samhället. 

Min fråga till statsrådet Paulina Brandberg är därför:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att minska hatet och hoten mot olika religioner?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:847 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på fråga 2023/24:847 Hot och hat mot olika religioner

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:847 av Martina Johansson (C)
Hot och hat mot olika religioner

Martina Johansson har frågat mig hur jag och regeringen arbetar för att minska hatet och hoten mot olika religioner.

I Sverige har vi en grundlagsskyddad religionsfrihet där kärnan är att enskilda får utöva sin religion enskilt och tillsammans med andra. Det gäller lika för alla - kristna, muslimer, judar och andra troende.

De senaste årens arbete utifrån den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott har bidragit till mer kunskap om hur rasism på olika sätt fortsätter utgöra en utmaning inom flera samhällsområden. Bland annat i form av islamofobiska och antisemitiska hatbrott där verbala påhopp, hot eller våld skapar rädsla i människors vardag, även på nätet. Rasism och diskriminering är skadligt för de enskilda som utsätts, men också för samhället som helhet. Det bidrar till polarisering och till att begränsa människors möjligheter att bidra till samhället i stort.

Regeringen arbetar på bred front för att motverka denna utveckling. Ett exempel är att Myndigheten för stöd till trossamfund i juni 2023 fick i uppdrag att genomföra insatser för att stärka trossamfunds säkerhet och öka kunskapen om deras säkerhetssituation och utsatthet för olika former av rasism och hatbrott. Ett annat exempel är att statsbidraget för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället, bl.a. trossamfund, har höjts med 30 miljoner kronor till 74 miljoner kronor årligen från och med 2024.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2024 aviserat en förstärkning av arbetet mot rasism 2024–2026. Förstärkningen innebär att arbetet med att förebygga och motverka olika former av rasism fortsätter med hög ambitionsnivå. I mars i år aviserade jag att nästa viktiga steg i kampen mot rasismen tas genom att regeringen kommer att ta fram en ny handlingsplan mot rasism och hatbrott.

Stockholm den 8 maj 2024

 

 

 

Paulina Brandberg

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.