Huliganmaskering

Skriftlig fråga 2013/14:35 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-07
Anmäld
2013-10-14
Besvarad
2013-10-16
Svar anmält
2013-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga

2013/14:35 Huliganmaskering

av Kent Härstedt (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Upprepade huliganproblem med bengaliska eldar, bråk och tumult, iscensatta av maskerade personer på läktarna, har skapat oro i Fotbollssverige. Frågan ställs på sin spets: Hur kan det vara förbjudet att maskera sig i ett demonstrationståg, men inte när man går på fotboll? Det är fullt förståeligt att föräldrar tvekar att ta med sina barn på allsvenska matcher. I många fall är personerna som orsakar bråken väl kända av klubbarna. Polisen är förhindrad att ingripa så länge inget förbud finns mot att vara maskerad på fotbollsmatcher eller andra idrottsevenemang. Fotbollsklubbar har i flera år arbetat i nära samarbete med polis för att på olika sätt stävja huliganismen.

Regeringens nationella samordnare i frågan, Björn Eriksson, som ledde den så kallade huliganutredningen, föreslog en skärpning av tillträdesförbud och införande av maskeringsförbud, men förslagen har inte ens remissbehandlats.

Händelser på Tele 2 Arena och Borås Arena i samband med fotbollsmatcher har återigen aktualiserat frågan. Björn Eriksson säger till TT:

För mig är det ytterligare ett belägg för att man ska genomföra det jag yrkade på i min utredning, nämligen maskeringsförbud. Jag kan inte förstå att det inte remissbehandlats och blivit föremål för en traditionell prövning.

Företrädare för elitklubbarna i allsvenskan har uttalat sig i samma riktning.

Jag har följande fråga:

Avser justitieministern att ta initiativ för att förbjuda personer att maskera sig på fotbollsmatcher?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:35 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 16 oktober

Svar på fråga

2013/14:35 Huliganmaskering

Justitieminister Beatrice Ask

Kent Härstedt har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att förbjuda personer att maskera sig på fotbollsmatcher.

Våld och andra ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher är något som upprör oss alla. Jag delar Kent Härstedts uppfattning att det är oacceptabelt att personer förstör den folkfest som en fotbollsmatch kan vara.

Det är ett allvarligt problem när personer maskerar sig i samband med fotbollsmatcher.Av Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser framgår att den som helt eller delvis täcker ansiktet på ett sätt som för­svårar identifikation och som kan befaras utgöra fara för ordningsstör­ning ska vägras tillträde till matcharena och avvisas. De åtgärder som arrangören vidtar för att informera om och följa upp reglerna synes mot bakgrund av problemen otillräckliga. Det finns anledning att överväga om ytterligare insatser är möjliga.

Enligt lagen om förbud mot maskering i vissa fall gäller ett maskerings­förbud för personer som deltar i ordningsstörande folksamlingar som inte utgör en offentlig tillställning. Förbudet tar bl.a. sikte på oroligheter i samband med fotbollsmatcher. I delbetänkandet Mindre våld för pengarna (SOU 2012:23) föreslås att det i lag även införs ett maskerings­förbud för den som ”bevistar en offentlig tillställning såsom ett idrotts­arrangemang på en inhägnad plats eller i dess närhet”. Betänkandet har remissbehandlats. Remissutfallet var blandat.

Jag har hittills valt att prioritera de frågori betänkandet som jag anser mest angelägna för att motverka våld och ordningsstörningar vid idrotts­arrangemang. Det gäller bl.a. möjligheten att skapa ett nationellt register över personer som har tillträdesförbud och arrangörsavstängningar. Att underlätta för arrangörerna att förhindra att personer med tillträdesför­bud eller arrangörsavstängning kommer in på arenorna är viktigt. Reger­ingen avser även att före nästa fotbollssäsong återkomma med ett förslag om att förlänga tiden för tillträdesförbuden.

När det gäller frågan om ett utvidgat maskeringsförbud delar jag uppfatt­ningen att det kan ge vissa positiva effekter. Men som det har lyfts fram i betänkandet och som påtalas av flera remissinstanser ärettförbudsam­tidigt förenat medsvårigheter både vad gäller avgränsningsfrågor och när det gäller tillämpning i praktiken. Frågan bereds inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.