Till innehåll på sidan

Humanitär hjälp till de kurdiska områdena i nordöstra Syrien

Skriftlig fråga 2012/13:475 av Johnson, Jacob (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-29
Anmäld
2013-04-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-05-17
Svar anmält
2013-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 april

Fråga

2012/13:475 Humanitär hjälp till de kurdiska områdena i nordöstra Syrien

av Jacob Johnson (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Situationen för den kurdiska befolkningen i nordöstra Syrien är allvarlig. Den pågående militära konflikten mellan den syriska regimen och oppositionen drabbar även kurderna, även om dessa försöker hålla sig utanför de direkta striderna. Befolkningen lider brist på livsmedel och bränsle, och den humanitära hjälpen har svårt att komma fram. Den humanitära situationen förvärras av att Turkiet, som har en lång gräns mot de kurdiska områdena, försvårar för och hindrar humanitär hjälp att nå dessa områden.

Omvärlden måste ta sitt ansvar så att humanitär hjälp kan nå den utsatta civila befolkningen i de kurdiska områdena liksom i Syrien som helhet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för att möjliggöra att humanitär hjälp i tillräcklig omfattning når den kurdiska delen av Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:475 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 17 maj

Svar på fråga

2012/13:475 Humanitär hjälp till de kurdiska områdena i nordöstra Syrien

Statsrådet Gunilla Carlsson

Jacob Johnson har frågat utrikesministern vad han avser att göra för att möjliggöra att humanitär hjälp i tillräcklig omfattning når den kurdiska delen av Syrien. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Jacob Johnson reser en mycket viktig fråga, och jag önskar att det var möjligt att ge ett uttömmande och fullständigt svar. Men dess värre är läget i inbördeskrigets Syrien så pass allvarligt att inte ens fullkomligt säker information finns att tillgå. En utgångspunkt är också att det humanitära stödet utformas med hänsyn till individers behov snarare än olika enskilda grupper. Jag håller med om att det är mycket oroande att vissa områden är särskilt svåra att nå, och att nordöstra Syrien, där en stor andel av befolkningen är kurder, finns bland dessa områden.

Säkerhetsläget är förstås det allra främsta hindret för det internationella samfundets och Sveriges försök att nå fram med humanitärt stöd till Syrien. Våldsnivån ökar alltmer och frontlinjerna skiftar från en dag till en annan. Men även byråkratiska problem, som svårigheter att få tillstånd för humanitära konvojer, utdragna processer för viseringar för internationell personal samt bristen på information om läget på marken, utgör stora utmaningar för det humanitära stödets möjligheter att verka i landet. Läget i nordöstra Syrien kännetecknas av något färre strider än i övriga delar av landet men osäkerheten är dock påtaglig främst på grund av närvaron av väpnade grupper. Det är logistiskt svårt att nå nordöst då det humanitära biståndet måste transporteras långa sträckor och passera flera oroliga områden och checkpoints.

Frågan om det humanitära stödets tillträde står därför högt på dagordningen. Vi för en kontinuerlig dialog med FN:s andra medlemsstater, och internationella aktörer som Internationella Rödakorskommittén, om hur vi ska kunna nå områden, som nordöstra Syrien, på ett sätt som underlättar läget för de allra mest utsatta i landet.

Samtidigt fortsätter Sveriges omfattande humanitära stöd till Syrien, och till de grannländer dit de syriska flyktingströmmarna går. Under förra året bidrog vi med 248 miljoner kronor i humanitärt bistånd och har under 2013 utlovat ytterligare 150 miljoner kronor. Stödet kanaliseras via FN, Röda korsrörelsen samt enskilda organisationer och går såväl till behövande i Syrien som till människor som tvingats på flykt i regionen. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att hjälpa de utsatta människor som lever i konsekvenserna av en alltmer förvärrad humanitär situation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.