Hur 100 000 förtidspensionärer ska få jobb

Skriftlig fråga 2005/06:1903 av Westerberg, Per (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-07-25
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga 2005/06:1903 av Förste vice talman Per Westerberg (m) till socialminister Berit Andnor (s)

Hur 100 000 förtidspensionärer ska få jobb

Regeringen har som mål att det så kallade ohälsotalet ska halveras till 2008. Om målet kan uppnås eller inte beror till stor del på om människor med förtidspension räknas med eller inte. Sedan 2002 har långt mer än 100 000 människor förtidspensionerats. Omkring hälften av dessa människor säger sig i olika undersökningar kunna arbeta en del av tiden, om än inte med samma uppgifter som tidigare. Samtidigt har Riksrevisionen kritiserat regeringens bristande förmåga att hjälpa dessa människor tillbaka till arbetslivet. Endast 1 % av de förtidspensionerade kommer någonsin tillbaka till arbete.

Frågan är hur regeringen räknar @ ska de förtidspensionerade (sjukersättning) räknas med eller inte när det gäller halveringen av ohälsotalet? Är de, enligt regeringen, sjuka eller inte?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de över 100 000 människor som förtidspensionerats sedan 2002 ska komma tillbaka i arbete och därigenom också vara en del av minskade ohälsotal och ökad närvaro på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1903 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 2005/06:1903 om hur 100 000 förtidspensionärer ska få jobb

Statsrådet Hans Karlsson

Per Westerberg har frågat socialminister Berit Andnor vilka åtgärder hon avser att vidta för att de över 100 000 människor som förtidspensionerats sedan 2002 ska komma tillbaka i arbete och därigenom också vara en del av minskade ohälsotal och ökad närvaro på arbetsmarknaden. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill först göra Per Westerberg uppmärksam på att regeringens mål är att frånvaron från arbetslivet på grund av sjukskrivning i förhållande till 2002 ska halveras fram till 2008 samtidigt som antalet nya sjuk- och aktivitetsersättningar (före detta förtidspension) ska minska. Det så kallade ohälsotalet som åberopas av Westerberg är Försäkringskassans samlade mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en tolvmånadersperiod och målet för Försäkringskassan är att ohälsotalet ska ligga under 37 dagar i slutet av 2008.

Enligt de senaste statistiska uppgifterna har regeringens halveringsmål angående sjukfrånvaron uppnåtts till drygt 60 %, vilket motsvarar den minskningstakt som krävs för att målet ska vara uppfyllt i juni 2008. Statistiken visar också att inflödet av nya personer till sjuk- och aktivitetsersättning ligger väl inom ramen för regeringens mål om att begränsa antalet nya sådana förmånstagare.

Den positiva utvecklingen visar att regeringens arbete under de senaste tre åren har varit framgångsrikt, men olika insatser krävs alltjämt för att både fler långtidssjukskrivna och personer med sjuk- och aktivitetsersättning snabbare ska kunna komma tillbaka i arbete. Sedan 2003 bedriver Försäkringskassan och Arbetsmarknadsverket en alltmer omfattande samverkan inom ramen för nationella verksamhets- och handlingsplaner. En viktig målgrupp för denna samverkan är människor med sjuk- eller aktivitetsersättning. Jag vill också nämna den pilotverksamhet som Försäkringskassan och Arbetsmarknadsstyrelsen i samverkan på uppdrag av regeringen sedan årsskiftet genomför i Västra Götaland och Västmanland för långtidssjukskrivna och för personer som uppbär aktivitetsersättning eller tidsbegränsad sjukersättning. Verksamheten, som ska pågå även under 2007, syftar till att ge personerna i dessa målgrupper ett förstärkt stöd för att kunna återgå till sitt nuvarande arbete eller få del av arbetsförmedlingens instanser. Inriktningen är att vid utgången av 2007 ska alla försäkrade i landet i dessa målgrupper ha blivit omfattade av de förstärkta insatserna vilket för många bedöms leda till återgång i arbetslivet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.