Hushållens skuldsättning

Skriftlig fråga 2021/22:645 av David Perez (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2022-01-03
Sista svarsdatum
2022-01-03
Besvarad
2022-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Den som är satt i skuld är inte fri. Priset på bostäder har ökat markant under pandemin till följd av att det funnits ett begränsat utbud av hus och småhus medan efterfrågan på dessa skjutit i höjden. Ens första bostad är ofta en affär som sträcker sig under flera år och som historiskt varit en mycket god investering. Vissa hävdar dock att det just nu råder en bostadsbubbla på den svenska marknaden, vilket gör det riskfyllt att köpa en fastighet som på kort sikt riskerar gå ned i värde.

Riksbanken har lyft ett varningens finger och är oroad över den svenska bostadsmarknaden. Riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare sagt att de kan vara öppna för att förbjuda bolån med rörlig ränta, och efterfrågar politik för att bemöta överskuldsättningen bland hushållen. Slopandet av ränteavdraget är en annan åtgärd som lyfts för att stabilisera bostadsmarknaden. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska hushållens skuldsättningsgrad?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:645 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2021/04010 Fi2021/04011 Finansdepartementet Finansmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:645 av David Perez (SD) Hushållens skuldsättning och fråga 2021/22:652 av Dennis Dioukarev (SD) Reformer för unga vuxna på bostadsmarknaden

David Perez har frågat finansministern vilka åtgärder han avser att vidta för att minska hushållens skuldsättningsgrad. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Dennis Dioukarev har frågat mig om jag, mot bakgrund av mina uttalanden, kommer verka för att sparbonusen utreds och införs och för att avskaffa det andra amorteringskravet.

Regeringen tillsatte i december 2020 en utredning med uppdraget att utreda och lämna förslag på åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Syftet med åtgärderna är att underlätta inträdet på den ägda bostadsmarknaden. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2022.

Hushållens skulder har stigit i förhållande till hushållens samlade inkomster under en längre period och regeringen, Finansinspektionen och Riksbanken har under lång tid framhållit riskerna med den ökade skuldsättningen. För att stärka hushållens motståndskraft och minska riskerna som är förknippade med hushållens skuldsättning har Finansinspektionen, som är ansvarig myndighet för makrotillsyn, vidtagit flera åtgärder, bl.a. de två amorteringskraven. Regeringen anser att amorteringskraven har fungerat väl och bidragit till att öka hushållens motståndskraft.

Samtidigt är det viktigt att utvärdera genomförda makrotillsynsåtgärder. Finansinspektionen har därför på regeringens uppdrag gjort en samlad utvärdering av åtgärderna. Den redovisades under sommaren 2021. Utvärderingen visar att åtgärderna, bl.a. amorteringskraven, har bidragit till att bromsa och förebygga en utveckling där nya bolånetagare lånar allt mer. Utvärderingen visar också att utan åtgärderna skulle bostadspriserna och hushållens skulder vara på ännu högre nivåer än vad de är i dag. Regeringen och Finansinspektionen fortsätter att följa utvecklingen och riskerna förknippade med hushållens skuldsättning.

Stockholm den 3 januari 2022

Max Elger

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.