i skuggan av folkmordskonferensen

Skriftlig fråga 2003/04:1196 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-13
Anmäld
2004-05-13
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga 2003/04:1196

av Mariam Osman Sherifay (s) till utrikesminister Laila Freivalds om i skuggan av folkmordskonferensen

Folkmordskonferensen som gick av stapeln tidigare i år deklarerade vikten av att arbeta för att förebygga massmord och etnisk rensning.

Nu nås vi av rapporter från företrädare för Röda Korset att kristen milis dödat över 600 muslimer i det nigerianska samhället Yelwa i mellersta Nigeria. Därefter har muslimska grupper hämnats med att döda ett tiotal som följd. Hur många människor måste först dö för att det ska betraktas som massmord?

Med bakgrund av detta vill jag fråga utrikesministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att genom EU och FN förmå den nigerianska regeringen att ta sitt ansvar så att dödandet inte fortsätter?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1196 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1196 om i skuggan av folkmordskonferensen

Utrikesminister Laila Freivalds

Mariam Osman Sherifay har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att genom EU och FN förmå den nigerianska regeringen att ta sitt ansvar så att dödandet i centrala Nigeria inte fortsätter.

Inledningsvis vill jag uttrycka mitt starka fördömande av de senaste veckornas våldshandlingar mellan kristna och muslimska grupper i centrala och norra Nigeria. Oroligheterna i byn Yelwa i delstaten Plateau och efterföljande upplopp i staden Kanu, är en ekonomisk och politisk konflikt som bottnar i en kamp om knappa resurser. Områdets boskapsskötande muslimska befolkning, de så kallade fulani, och bofasta kristna jordbrukare, så kallade tarok, har under lång tid varit oeniga om tillträde till och nyttjande av mark. Under de senaste åren har denna konflikt fått alltmer religiösa förtecken.

Sverige och EU följer nära utvecklingen i Nigeria och för en löpande dialog med de nigerianska myndigheterna. EU har i ett gemensamt uttalande fördömt våldsamheterna och uppmanat lokala ledare att undvika hämndaktioner som kan bidra till en ytterligare förvärrad våldsspiral. Den nigerianska regeringens insatser för att återställa fred välkomnas samtidigt som vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna och för rättssamhället understryks. Innevarande vecka kommer EU-företrädare på ministernivå, en så kallad trojka, att besöka Nigerias huvudstad Abuja. De senaste veckornas oroligheter kommer då att diskuteras med företrädare för Nigerias regering.

Via gemenskapens bistånd stöder EU ett treårigt projekt i delstaten Plateau med syfte att förebygga lokala konflikter. Inom EU diskuteras för närvarande behovet av att öka stödet till de berörda områdena i Nigeria.

Via Sida stöder Sverige insatser i Nigeria som främjar en demokratisk utveckling, respekt för de mänskliga rättigheterna och som verkar konfliktförebyggande. Detta stöd kommer att fortsätta. En fredlig utveckling och en fortsatt konsolidering av demokratin är avgörande för stabiliteten i Nigeria och hela Västafrika.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.