Idrottsrörelsen under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:687 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-25
Överlämnad
2020-11-25
Anmäld
2020-11-26
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Idrottsrörelsen har tagit ett stort ansvar under hela pandemin för att hjälpa till att bekämpa pandemin. Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer för att möjliggöra lopp och tävlingar på väg och i vatten och skog.

Dessa idrotter är precis som många kulturorganisationer i stort behov av att kunna planera. Flera idrotter utövas i skogen eller på vatten, snö eller väg och äger rum utomhus på stora ytor, och till skillnad från andra former av offentliga sammankomster är de mobila på så sätt att mängder av människor inte samlas stationärt på samma plats.

Det innebär att till exempel alla motionslopp tveklöst kan följa Folkhälsomyndighetens generella riktlinjer om fysisk distansering, självklart medan man följer de allmänna och skärpta lokala råd som gäller vid varje specifikt tillfälle. Dessa verksamheter bidrar till hälsa, och de behöver ha besked så att de kan planera och anpassa motionslopp för att ännu bättre vara den hälsoresurs för samhället som de är.

Det är orimligt att en motionstävling i orientering där deltagarna sprids ut över flera kvadratkilometer och där starter genomförs i tidsintervall ändå inte får ha fler än 50 deltagare eller att de 50 personer som startar i Motala för att cykla 30 mil runt Vättern bedöms vara en smittorisk i Mjölby, Jönköping och Hjo för nästa 50 cyklister som väntar på att få starta i Motala.

Det kan tyckas långt till första söndagen i mars eller första helgen i juni, men dessa lopp, som alla drivs av ideella idrottsföreningar, har börjat säga upp personal för att man inte kan planera för sin verksamhet. Idrottsrörelsen kommer att förlora hundratals miljoner kronor i intäkter som skulle ha använts för att utveckla idrotten och för att hålla nere kostnaderna för våra barn och ungdomar. Våra kommuner kommer att förlora evenemang som ger identitet och glädje till så många invånare och dessutom är betydelsefulla för det lokala näringslivet.

Därför är det bråttom nu. Ordningslagen har skapat en ohållbar situation.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att från regeringens sida underlätta för dessa idrotter med tanke på nuvarande situation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:687 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:687 av Lotta Finstorp (M)
Idrottsrörelsen under pandemin

Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att från regeringens sida underlätta för idrottsrörelsen med tanke på nuvarande situation.

Frågan gäller ordningslagen och förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar (förbudsförordningen). Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har varit och är ett mycket viktigt verktyg i kampen mot covid-19. Smittspridningen av covid-19 har under hösten ökat kraftigt och med anledning av det mycket allvarliga läget är det sedan den 24 november som huvudregel förbjudet att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare. Sådana här begränsningar ska inte gälla längre än nödvändigt och förordningen kommer, i nära dialog med Folkhälsomyndigheten, att omprövas kontinuerligt.

Regeringen är självklart medveten om att ordningslagen är ett trubbigt verktyg och det är uppenbart att det behövs en lagstiftning som på ett bättre och mer träffsäkert sätt kan reglera situationer där folksamlingar behöver begränsas för att förhindra smittspridning. Ett intensivt arbete pågår därför i Regeringskansliet med att ta fram ett förslag till en ny pandemilag. Regeringen förväntas kunna presentera ett förslag för riksdagen tidigt nästa år.

Regeringen har också under hösten gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande analysera behovet av, och förutsättningarna för, förändringar av förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, exempelvis om man kan undanta motions- och idrottsverksamhet utomhus. Av Folkhälsomyndighetens redovisning den 1 december 2020 framgår att myndigheten anser att det inte är möjligt att föreslå ändringar av förbudsförordningen under nuvarande epidemiologiskt läge. En ny bedömning kommer enligt myndigheten att göras i samband med nästa rapportering den 15 januari 2021.

För att stötta ansvariga aktörer att genomföra arrangemang och bedriva sina verksamheter, exempelvis idrottsarrangemang, så smittsäkert som möjligt har Folkhälsomyndigheten också fått i uppdrag att löpande se över befintliga, alternativt ta fram nya, allmänna råd eller rekommendationer för hur olika typer av arrangemang och andra verksamheter ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

Regeringen arbetar alltså både med att se över begränsningarna i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och med att så snart som möjligt få fram en ny mer träffsäker reglering.

Stockholm den 2 december 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.