illegal vistelse

Skriftlig fråga 2004/05:375 av Lundström, Sten (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-18
Anmäld
2004-11-18
Besvarad
2004-11-24
Svar anmält
2004-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2004/05:375

av Sten Lundström (v) till statsrådet Barbro Holmberg om illegal vistelse

I 8 kap. 12 § andra stycket utlänningslagen anges att en utlänning som avvisats ska lämna landet inom två veckor. Tvåveckorsfristen börjar löpa samma dag som Utlänningsnämnden fattar sitt beslut. Många gånger kan det dröja avsevärd tid innan Utlänningsnämnden skickar beslutet till den klagande. Inte sällan kan det gå mer en två veckor innan utlänningen får kännedom om beslutet. I alla händelser är tidsfristen så kort att det är helt omöjligt @ också med god vilja @ att ordna med utresan från Sverige inom denna frist. I andra fall @ till exempel för palestinier som tidigare vistats som gästarbetare i någon av Gulfstaterna @ är det omöjligt att inom denna tidrymd ordna tillstånd att resa in i det land dit avvisningen ska ske. Ofta låter det sig över huvud taget inte göras.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Barbro Holmberg:

Är statsrådet beredd att klargöra att det förhållandet att nämnda tvåveckorsfrist utlöpt inte innebär att vederbörande ska anses vistas illegalt i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:375 besvarad av

den 24 november

Svar på fråga 2004/05:375 om illegal vistelse

Statsrådet Barbro Holmberg

Sten Lundström har frågat om jag är beredd att klargöra att en person som har fått ett avvisningsbeslut och som samarbetar med myndigheterna, men som trots detta inte har lämnat landet inom två veckor från det att beslutet har vunnit laga kraft, inte ska anses vistas illegalt i Sverige.

Redan vid prövningen av ett ärende där avvisning eller utvisning kan bli aktuellt ska den beslutande myndigheten beakta eventuella verkställighetshinder. Om det vid denna prövning visar sig att ett avvisningsbeslut inte skulle gå att verkställa, bör enligt motiven till utlänningslagen ett avvisningsbeslut inte meddelas.

När ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut föreligger ska dock personen i fråga lämna landet. Huvudregeln är att han eller hon ska göra det inom två veckor. Det är som grundprincip individens skyldighet att medverka till detta, vilket normalt också sker. Jag är medveten om att det finns en särskild problematik för statslösa palestinier från Gulfstaterna. Återvändande dit kan dock vara möjligt om den enskilde medverkar.

Omständigheterna i det enskilda fallet kan leda till att tvåveckorsfristen överskrids. Det är emellertid angeläget att huvudregeln om att lämna landet inte urholkas och att lagstiftningen är konsekvent så att det tydligt framgår att ett lagakraftvunnet beslut om avvisning ska efterlevas och att livet inte fortsätter som vanligt i Sverige. Däri ingår att vistelsen i landet efter det att tidsfristen har löpt ut inte kan anses vila på laglig grund.

I sammanhanget kan nämnas att när Utlänningsnämnden har fattat ett beslut i ett ärende om avvisning eller utvisning skickas beslutet regelmässigt samma dag till den klagande, dennes ombud samt till Migrationsverket. Migrationsverket anordnar därefter de praktiska arrangemangen kring hemresan.

Jag har mot bakgrund av vad som redogjorts för ovan ingen avsikt att ta initiativ till någon ändring i nuvarande ordning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.