Till innehåll på sidan

Immaterialrättigheter och skydd mot kriminalitet

Skriftlig fråga 2023/24:744 av Johnny Svedin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-19
Överlämnad
2024-03-19
Anmäld
2024-03-20
Svarsdatum
2024-03-27
Sista svarsdatum
2024-03-27
Besvarad
2024-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Inom Europeiska unionen (EU) är immaterialrätt ett viktigt område som hanteras både på EU-nivå och nationell nivå. EU:s lagstiftning och policy på detta område syftar till att harmonisera regler och skydd över medlemsstaterna för att främja innovation och kreativitet samt att säkerställa en effektiv marknadsfunktion. Patenträtten är en självklar immateriellrättighet som dagligen utsätts för stora inkomstbortfall på grund av kriminalitet. Den organiserad brottsligheten mot företag är en växande global utmaning. Detta inkluderar aktiviteter som förfalskning, piratkopiering och olovlig användning av företagshemligheter. Sådana brott påverkar företagens ekonomi, innovation och rykte. I Sverige, liksom i andra länder, är det viktigt att förstå vilka åtgärder regeringen vidtar för att bekämpa dessa brott och skydda företagens immateriella tillgångar. Detta är en central fråga i en tid då ekonomins digitalisering och globalisering accelererar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:

 

Hur arbetar regeringen och ministern med att stärka skyddet för svenska näringsidkare mot denna typ av kriminalitet, både i Sverige och på EU-nivå?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:744 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:744 Immaterialrättigheter och skydd mot kriminalitet

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:744 av Johnny Svedin (SD)
Immaterialrättigheter och skydd mot kriminalitet

Johnny Svedin har frågat energi- och näringsministern om hur regeringen och ministern arbetar med att stärka skyddet för svenska näringsidkare mot kriminalitet som avser immateriella rättigheter, både i Sverige och på EU-nivå.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar uppfattningen att organiserad brottslighet riktad mot företag i form av bland annat förfalskning, piratkopiering och olovlig användning av företagshemligheter är ett problem, både i Sverige och globalt.

På nationell nivå trädde skärpta regler för de allvarligaste fallen av immaterialrättsbrott i kraft 2020. Då infördes särskilda straffskalor för grova brott i samtliga immaterialrättsliga lagar. Det finns även specialiserade poliser och åklagare som arbetar med att utreda immaterialrättslig brottslighet. Inom Regeringskansliet bereds för närvarande också ett förslag om att utvidga straffansvaret för olovlig användning av företagshemligheter. Enligt min mening bör detta, i kombination med de åtgärder som regeringen i övrigt vidtagit och aviserat för att bekämpa den organiserade brottsligheten, få effekt på problemet med immaterialrättslig brottslighet.

Att skydda företagens immateriella tillgångar är också en global utmaning. Det är nödvändigt att samarbeta över nationsgränserna i dessa frågor. Sverige deltar aktivt i det internationella samarbetet på området, både inom EU och på global nivå inom FN:s immaterialrättsorgan WIPO. I dagarna antog också EU-kommissionen en rekommendation om åtgärder för att bekämpa varumärkesförfalskningar och säkerställa skyddet för immateriella rättigheter. Vi kommer från svensk sida att noga följa och delta i det fortsatta arbetet på internationell nivå i dessa frågor. 

 

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.