import och export av krigsmateriel

Skriftlig fråga 2001/02:1151 av Ekholm, Berndt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-08
Anmäld
2002-05-14
Besvarad
2002-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga 2001/02:1151

av Berndt Ekholm (s) till försvarsminister Björn von Sydow om import och export av krigsmateriel

Sverige har stränga regler för vapenexport. Nya uppgörelser om export får inte slutas med länder som befinner sig i krig eller som riskerar att hamna i krig, inte heller med länder där grova och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer.

Detta medför att vapenexport till Israel är utesluten. Nu har det framkommit uppgifter att Sverige importerar krigsmateriel från Israel. Export och import bör rimligen behandlas på samma sätt när det gäller lämpligheten avseende de länder vi handlar med @ annars riskerar politiken att bli motsägelsefull, för att inte säga präglad av dubbelmoral.

Jag vill fråga försvarsministern om samma regler i praxis fortsättningsvis avses tillämpas när det gäller såväl import som export av krigsmateriel till och från Israel respektive andra länder.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1151 besvarad av

den 21 maj

Svar på fråga 2001/02:1151 om import och export av krigsmateriel

Försvarsminister Björn von Sydow

Berndt Ekholm har frågat mig om samma regler i praxis fortsättningsvis avses tillämpas när det gäller import som export av krigsmateriel från och till Israel respektive andra länder.

Exporten av krigsmateriel styrs av en balansgång mellan å ena sidan behovet av att exportera i syfte att kunna upprätthålla en tillräckligt hög orderingång för den inhemska försvarsindustrin för att kunna bevara kompetens och utvecklings- och produktionskapacitet på det försvarsindustriella området @ vilket är en förutsättning för en trovärdig militär alliansfrihet @ och å andra sidan nödvändigheten att kontrollera denna export så att den inte har en destabiliserande verkan i vår omvärld. Exporten är inte ett självändamål, utan får endast äga rum om det finns säkerhets- och försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik. Behovet av viss export måste således noga vägas mot risken att export till det avsedda mottagarlandet kan försämra säkerhetsklimatet såväl inom landet som i dess omgivning. Bedömningen av mottagarlandet är därför av avgörande betydelse i exportkontrollen. Export av krigsmateriel till Israel anses i dag inte förenligt med de svenska riktlinjerna för krigsmaterielexporten.

Importen av krigsmateriel styrs av det svenska försvarets behov, mål och tilldelade medel. Här gäller det att tillgodose de nationella, svenska intressena på ett optimalt sätt, dvs. att införskaffa materiel som är så kvalitativt fullvärdig som möjligt, till lägsta kostnad och under affärsmässiga villkor. Självfallet innebär detta att Sverige inte köper materiel från ett land som är föremål för internationella sanktioner eller embargon, eller där en nationell, svensk sådan sanktion är beslutad. Beträffande Israel är landet inte föremål för en internationell eller nationell, svensk sanktion.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.