Incitament för filmproduktion i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1287 av Pyry Niemi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-16
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Så här löd ett pressmeddelande från regeringen den 20 december 2017:

I går tog närings- och innovationsminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke emot Tillväxtverket och Svenska Filminstitutets rapport Fler filminspelningar till Sverige.

Svensk filmindustri är viktig, både som näring, som kulturbärare, och som en dynamo för övriga kulturella och kreativa näringar. En positiv utveckling av svensk filmnäring och filmproduktion i Sverige genererar många ekonomiska ringar på vattnet i närliggande kulturella och kreativa näringar, samt inte minst för besöksnäringen och för att stärka det svenska varumärket.

Svensk filmproduktion har trots många framgångsrika filmproduktioner, under flera år mötts av en hårdnande internationell konkurrenssituation.

För ett år sedan gav regeringen Tillväxtverket och Filminstitutet i uppdrag att utreda möjligheterna att förbättra förutsättningarna för fler filmproduktioner i Sverige.

– Svensk filmindustri är betydelsefull både som näring och som del av de kulturella och kreativa näringarna och det är av stor vikt för den svenska filmbranschen att Sverige är ett attraktivt inspelningsland för såväl svenska som utländska film- och tv-produktioner. Tillväxtverkets rapport ger oss underlag för att kunna besluta hur vi går vidare, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Ärendet har nu beretts i Regeringskansliet i tre år, och hittills har inga tydliga förslag presenterats av regeringen. Frågan om produktionsincitament är synnerligen viktig för den svenska film-tv-produktionsnäringen men också främst för den växande besöksnäringen. EU-statsstödsregler tillåter enskilda EU-länder som Sverige att införa produktionsincitament för att stimulera fler internationella filmproduktioner att filmas i Sverige och att fler svenska filmproduktioner stannar kvar i Sverige i stället för att flytta produktionerna till länder där liknande subventionssystem införts. 

Samtidigt har film- och tv-industrin just nu, mitt i krisen, en unik möjlighet att bidra till Sveriges återhämtning. Detta kan ske om Sverige äntligen kommer till skott och matchar de så kallade produktionsincitament som EU:s regelverk möjliggör och som i princip hela övriga Europa redan har infört. I dag står endast Sverige, Danmark och Luxemburg utanför.

Den statliga utredningen som tillsattes efter ett tillkännagivande av riksdagen rekommenderade redan 2017 att Sverige skyndsamt inför ett produktionsincitament som innebär att staten återbetalar 25 procent av vad film- och tv-produktioner spenderar i Sverige. Exakt samma modell har implementerats i Norge och Finland och kräver en insats från staten på 300 miljoner kronor om året. I de länder där incitament införts har ökade skatteintäkter och andra samhällsekonomiska vinster överstigit kostnaderna med råge.

Exempelvis har långfilmerna Den allvarsamma leken, Gentlemän och The Girl In The Spider's Web spelats in i andra europeiska länder trots att filmernas primära manus/innehåll kretsar kring Stockholm med omnejd. Till min glädje har jag fått kännedom om att ministern har besökt nyinspelningen av Utvandrarna, och det var säkert en positiv upplevelse av svensk filmindustri som kultur- och tillväxtbärare. 

Enligt en rapport som beställdes av Filmregion Stockholm-Mälardalen tillsammans med bland andra Stockholm Business Region Development och Film i Sörmland, har Millennium-filmerna som spelades in i Stockholm och Mälardalen setts av över 100 miljoner människor runt om i världen. Enligt rapporten räknas enbart marknadsföringsvärdet uppgå till 960 miljoner kronor i köpt reklamtid, turismen skulle öka med 3 procent 2009–2013 med mera.

Finland och Norge har lite olika typer av produktionsincitament, men effekterna för besöksnäringen har varit positiva. Den nya James Bond-filmen spelades till vissa delar in i Norge – det norska filminstitutet erbjöd 47 miljoner kronor i stöd till filmbolaget för att filma i Norge. Jag behöver ju knappast påminna om James Bond-filmernas marknadsföringsvärde och sedermera positiva effekter på ländernas besöksnäringar.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

När kommer ministern och regeringen att presentera ett konkret förslag som ligger i linje med den en utfästelse som gjordes av förra kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke – att Sverige ska vara ett attraktivt inspelningsland för såväl svenska som utländska film- och tv-produktioner – och som harmonierar med frågan om införande av produktionsincitament i enlighet med EU:s statsstödsregler?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1287 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku202 1/00108 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1287 av Pyry Niemi (S) Incitament för filmproduktion i Sverige

Pyry Niemi har frågat när jag och regeringen kommer att presentera ett konkret förslag som ligger i linje med den en utfästelse som gjordes av förra kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke – att Sverige ska vara ett attraktivt inspelningsland för såväl svenska som utländska film- och tv-produktioner och som harmonierar med frågan om införande av produktionsincitament i enlighet med EU:s statsstödsregler.

Svensk filmindustri är viktig, både som kulturbärare, som näring, och dynamo för övriga kulturella och kreativa näringar. Filmområdet pressas, liksom hela kulturlivet ytterst hårt av corona-pandemins effekter. Regeringen har därför fattat beslut om fördelning av ytterligare krisstöd till svenskt kulturliv. Filmområdets har tilldelats sammanlagt 675 miljoner kronor i extra krisstöd under 2020 och 2021. Under våren fördelades 50 miljoner till filmområdet, och under hösten ytterligare 375 miljoner. I budgeten för 2021 avsätts 250 miljoner extra i krisstöd till filmen.

Under 2021 fram till och med februari kommer ytterligare en halv miljard till kulturen, vilket även kommer att komma filmområdet till del.
Det har också varit angeläget att även satsa på stöd till produktion av film, och inom ramen för både 2020 och 2021 har därför stöd till produktion av film och drama varit prioriterat inom ramen för krisstöden. Stöden är viktiga för att täcka upp för de ökade kostnader som pandemin orsakat, såsom inspelningar som behövt flyttas eller åtgärder för att skapa smittskyddssäkra inspelningar.

Det är viktigt att blicka framåt och planera för hur svensk filmproduktion ska kunna stärkas och stimuleras på längre sikt. Inom ramen för de nya stöd som tillkommit under krisen stärks följaktligen film- och tv-produktion under 2021 som ett led i kulturlivets återstart efter corona-pandemin. Filmbranschen behöver långsiktigt goda förutsättningar. Regeringen följer därför utvecklingen i filmsektorn noggrant.

Stockholm den 27 januari 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.