Industrins gröna omställning i norra Sverige

Skriftlig fråga 2022/23:52 av Ida Karkiainen (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-10
Överlämnad
2022-11-11
Anmäld
2022-11-15
Svarsdatum
2022-11-23
Sista svarsdatum
2022-11-23
Besvarad
2022-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna vill se ett samlat elprisområde i Sverige, vilket beskrivs i Tidöavtalet. Forskare har varnat för att detta kan leda till en fördubbling av elpriserna i norr, och industrin har uttryckt en oro för att industrisatsningar i Norrbotten kan utebli. Industrisatsningar som skapar tillväxt och jobb i hela landet. I tidningen NSD den 27 oktober uttrycker LKAB att effekterna blir förödande om en sammanslagning av elprisområdena skulle påskyndas innan södra Sverige har en liknande elproduktion som i SE1 och SE2.

Därutöver presenterade regeringen den 27 oktober förslaget om högkostnadsskydd för höga elpriser som dessvärre lämnar norra Sveriges hushåll och företag utan stöd, något som ytterligare fördjupat oron hos hushållen och företagen i norr. Vi har visserligen lägre elpriser i elprisområdena 1 och 2 jämfört med elprisområdena 3 och 4, däremot kallare klimat, energiintensiv industri och generellt högre elnätsavgifter.

Därför vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch: 

 

Hur avser ministern att agera för att dämpa hushållens och industrins oro i norra Sverige med hänsyn dels till regeringens besked om ett samlat elprisområde, dels till beskedet att elprisområdena 1 och 2 lämnas utanför högkostnadsskyddet?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:52 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

I2022/02055 Infrastrukturdepartementet Energi- och näringsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:52 av Ida Karkiainen (S)
Industrins gröna omställning i norra Sverige

Ida Karkiainen har frågat mig hur jag avser att agera för att dämpa hushållens och industrins oro i norra Sverige med hänsyn dels till regeringens besked om ett samlat elprisområde, dels till beskedet att elprisområdena 1 och 2 lämnas utanför högkostnadsskyddet.

Vad gäller frågan om ett samlat elprisområde vill jag tydliggöra att översyn av elområden styrs av ett gemensamt regelverk inom EU och det är Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) som är ansvarig för genomförandet av den översynen. För närvarande genomförs en sådan översyn och som tidplanen ser ut nu kommer Svenska kraftnät att presentera ett förslag för regeringen att ta ställning till senast i slutet av sommaren 2023.

Utan att på något vis förekomma den pågående översynen eller regeringens beslut i frågan är regeringens ambition låga elpriser i hela Sverige. Elområden infördes för att hantera strukturella begränsningar i elnätet, vilket i sin tur uppkommer genom regionala obalanser mellan elproduktion och elförbrukning samt överföringsbegränsningar. Regeringen vill åtgärda grundproblemet genom att främja utbyggnaden av elproduktion i hela Sverige, exempelvis genom att se över förutsättningarna för ny kärnkraft. Målet ska vara att skapa en bättre balans mellan elproduktion och elanvändning i olika delar av Sverige, för att därmed ge förutsättningar till stabilare och lägre elpriser i hela Sverige.

Vad gäller frågan om högkostnadsskyddet gav den förra regeringen Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att använda så kallade flaskhalsintäkter till ett högkostnadsskydd för ökade elkostnader. Av uppdraget framgick bland annat att Svenska kraftnät skulle beakta att elpriset är geografiskt betingat på så vis att åtgärderna i första hand träffar konsumenter och företag i södra Sverige.

Enligt den av Svenska kraftnät föreslagna modellen betalas ersättning ut vid elpris över ett referenspris om 75 öre/kWh under perioden oktober 2021 till september 2022. Under den perioden var medelpriset i de två nordligaste elområdena i Sverige 43 öre/kWh i elområde 1 och 46 öre kWh i elområde 2. I de två sydliga elområdena var motsvarande medelpris 125 öre/kWh i elområde 3 och 154 öre/kWh i elområde 4. Det betyder att Sydsverige betalade ca tre och en halv gånger mer än nordligaste Sverige för elen. Med förslaget från Svenska kraftnät blir skillnaden i stället att elkunderna i elområdena 3 och 4 har betalat ca 75 procent, exklusive moms och skatt, mer jämfört med elkunderna i elområdena 1 och 2.

Det är i sammanhanget viktigt att se att det riktade stödet till södra Sverige avser att mildra en exceptionell situation som primärt drabbat en viss geografisk del av landet, inte att fullt ut kompensera för elkostnader eller på något sätt missgynna andra delar av landet. Regeringen vill – precis som uttryckt ovan och i Tidöavtalet – också säkerställa bättre balans mellan elproduktion och elanvändning i olika delar av Sverige och därmed skapa förutsättningar för rimliga elpriser i alla delar av landet och för olika delar av landet att stötta varandra.

Stockholm den 22 november 2022

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.