Inför höstens parlamentsval i Ryssland

Skriftlig fråga 2020/21:3412 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-04
Överlämnad
2021-08-06
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-20
Sista svarsdatum
2021-08-20
Besvarad
2021-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Inför höstens parlamentsval i Ryssland har president Putin och maktens män i Kreml beslutat att på förhand slå hårt mot oppositionen och landets demokratiska krafter. Organisationer stämplas som utländska agenter. Det är ett sätt att både effektivt skrämma oliktänkande och rent faktiskt förhindra aktivister att ställa upp som kandidater. Även oberoende krafter utomlands som förmedlar nyheter, som Meduza, drabbas hårt av de nya regelskärpningarna.

En symbol för kampen men också en viktig politisk företrädare i Ryssland är Aleksej Navalnyj. Han är tidigare förgiftad och efter hemkomst för vård i Tyskland åter fängslad och satt i läger. Därmed har en central och betydelsefull utmanare satts ur spel samtidigt som den folkrörelse han inspirerat tillfogats svåra slag.

Utrikesminister Ann Linde och den svenska regeringen försöker på olika sätt markera stöd för oppositionen och Aleksej Navalnyj. Visst tryck utövas även av EU. Allt detta är bra men inte tillräckligt. Det planerade parlamentsvalet kommer inte att kunna genomföras rättvist i och med att så många kandidater förhindras att delta och politiska rörelser i praktiken inte kan arbeta fritt och öppet.

Sverige och EU bör redan på förhand tydliggöra för Ryssland att ett förfuskat val under nuvarande omständigheter medför svåra konsekvenser.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Avser ministern att markera stödet för Aleksej Navalnyj och den ryska oppositionen genom att i EU driva på för att underkänna resultatet av höstens parlamentsval då villkoren för politiska krafter motsatta till president Putin så kraftigt beskurits på möjligheter att delta att det redan nu kan sägas att det inte är fråga om ett fritt, rättvist och demokratiskt val?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3412 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 11226 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3412 av Hans Wallmark (M) Inför höstens parlamentsval i Ryssland

Hans Wallmark har frågat om jag avser att markera stöd för Aleksej Navalnyj och den ryska oppositionen genom att i EU driva på för att underkänna resultatet av höstens parlamentsval.

Regeringen följer den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland nära. Vi ser med oro hur det demokratiska utrymmet krymper i landet, att oppositionspolitiker nekas möjlighet att kandidera och att folkliga missnöjesyttringar bemöts med övervåld från polis.

Sverige är och kommer förbli drivande i EU för att mänskliga rättigheter ska utgöra en central beståndsdel i unionens relation till Ryssland. Parlamentsvalet i september är ett tillfälle att betona vikten av fria val. Sverige fortsätter också arbetet inom OSSE, Europarådet och FN för att stärka demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Ryssland. Som ordförande för OSSE beklagar jag Rysslands orättfärdiga begränsningar mot ODIHR:s och OSSE:s parlamentariska församlings planerade valövervakningsmissioner, som ledde till att den ställdes in.

Stockholm den 20 augusti 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.