Till innehåll på sidan

Informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommuner

Skriftlig fråga 2023/24:311 av Dzenan Cisija (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-27
Överlämnad
2023-11-29
Anmäld
2023-11-30
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Regeringen har nyligen beslutat att fördröja den nödvändiga digitaliseringen av informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen och Sveriges kommuner. Syftet med digitalt datautbyte är att effektivisera processen för handläggning av ekonomiskt bistånd, något som skulle innebära betydande tidsbesparingar och minska risken för bidragsbrott. För närvarande är informationsutbytet ineffektivt och ofta beroende av telefon eller papperspost. 

Även om jag förstår att regeringen vill invänta slutsatserna från de pågående utredningarna, anser jag att det finns en nödvändighet att agera snabbare. Det är möjligt att både hantera denna specifika fråga skyndsamt och fortfarande upprätthålla ett helhetsgrepp som krävs för en övergripande digital strategi. Ett digitalt informationsutbyte är tidskritiskt inte minst för att både Arbetsförmedlingen och kommuner snart ska kunna anvisa personer med ekonomiskt bistånd till aktiviteter. För att undvika dubbla anvisningar (eller inga alls) behövs en samordning som fungerar, och den fungerar bäst om korrekt information finns tillgänglig – i realtid. För att möjliggöra digital överföring av just de uppgifter kommuner efterfrågar behöver regeringen utöka uppdraget i utredningen om aktivitetsplikt – deltagande i heltidsaktiviteter för rätt till försörjningsstöd (S 2022:E), som beräknas vara klar i april 2024.

Att göra detta nu skulle inte bara förbättra handläggningsprocessen för ekonomiskt bistånd och undvika felaktiga beslut utan också visa regeringens engagemang för att effektivisera och modernisera offentliga tjänster. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Kommer ministern och regeringen att se till att det sker en anpassning av regelverket för digitalt informationsutbyte och när ska i så fall Arbetsförmedlingen i realtid kunna erbjuda information som kommuner behöver för att korrekt och effektivt bedöma rätten till ekonomiskt bistånd, samt eventuellt anvisa till aktivitet? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:311 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)


Svar på fråga 2023/24:311 av Dzenan Cisija (S)
Informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommuner

Dzenan Cisija har frågat mig om jag och regeringen kommer se till att det sker en anpassning av regelverket för digitalt informationsutbyte och när i så fall Arbetsförmedlingen i realtid ska kunna erbjuda information som kommuner behöver för att korrekt och effektivt bedöma rätten till ekonomiskt bistånd, samt eventuellt anvisa till aktivitet.

Frågan om informationsdelning mellan Arbetsförmedlingen och kommuner är viktig på flera sätt, samtidigt är det en komplicerad fråga där det finns behov av ett gediget författningsarbete. Det pågår därför inte mindre än fyra utredningar som behandlat frågan om informationsdelning.

I utredningen om aktivitetskrav – deltagande i heltidsaktiviteter för rätt till försörjningsstöd (S 2022: E) utreds hur informationsöverföring mellan kommuner och Arbetsförmedling kan upprättas gällande individens deltagande i aktivitetsplikt. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 5 april 2024.

I utredningen om att öka drivkrafter och möjligheter till arbete i försörjningsstödet och bryta långvarigt biståndsmottagande (dir. 2022:124) ska det analyseras om Arbetsförmedlingen bör ges en utökad uppgiftsskyldighet gentemot socialnämnden. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 december 2024.

I utredningen förbättrat informationsutbyte och en mer ändamålsenlig lagreglering för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten om ett ändamålsenligt informationsutbyte (dir. 2023:65) ska förslag lämnas på hur informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen och andra aktörer kan förbättras för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 13 juni 2025.

I utredningen om förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter (dir. 2023:146) ska utredaren bl.a. överväga och lämna förslag på en generell bestämmelse som gör det möjligt att på ett effektivt sätt lämna uppgifter som omfattas av sekretess till skydd för enskilda till en annan myndighet. Utredningen ska delredovisa sitt uppdrag senast den 30 augusti 2024 och slutredovisa uppdraget den 28 februari 2025.

Genom de tillsatta utredningarna sätter regeringen ljuset på frågan om informationsöverföring från Arbetsförmedlingen till andra myndigheter och aktörer. Frågan kommer tas om hand i de nu pågående utredningarna.

Stockholm den 6 december 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.