Infrastruktur i Stockholmsregionen

Skriftlig fråga 2005/06:550 av Rask, Ola (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-05
Anmäld
2005-12-05
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga 2005/06:550 av Ola Rask (s) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Infrastruktur i Stockholmsregionen

Stockholmskonjunkturen visar en mycket stark tillväxt i regionen. Tillväxttakten ökar för tredje kvartalet i rad i både länet och staden och är starkast i privat sektor.

På arbetsmarknaden ökar nu äntligen efterfrågan på arbetskraft, även om många fortfarande är arbetslösa. Vi har även fått en ökning av arbetskraften på grund av en stark inflyttning med närmare 13 000 personer.

Denna utveckling innebär fortsatt anspänning på Stockholmsregionen i form av krav på ökat bostadsbyggande och effektivare trafiklösningar.

Jag vill särskilt nämna:

De uteblivna satsningarna på E 18 medför uteblivet byggande av bostäder.

Essingeleden kan inte ensam bära all trafik som ska från den södra till den norra delen av regionen eller tvärtom. Sårbarheten vid olyckor på leden medför stora störningar för framkomligheten. Detta visades tydligt vid olyckan då kranen Lodbrok rammade en av broarna. En kringfartsled behövs, både för att klara trafiken och minska sårbarheten.

Vilka infrastrukturella konsekvenser drar statsrådet av den starka konjunkturutvecklingen i huvudstadsregionen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:550 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:550 om infrastruktur i Stockholmsregionen

Statsrådet Ulrica Messing

Ola Rask har frågat mig vilka infrastrukturella konsekvenser jag drar av den starka konjunkturutvecklingen i huvudstadsregionen.

Den starka tillväxten i Stockholmsregionen som Ola Rask tar upp i sin fråga är positiv både för regionen och för landet som helhet. I de infrastrukturplaner som regeringen behandlade förra året ingår ett stort antal investeringar i Stockholmsregionen fram till 2015. En bidragande orsak till det goda utfallet för Stockholmsregionen var att tillväxten i regionen innebär en ökad aktivitet i regionens näringsliv vilket i sin tur leder till en ökad användning av regionens transportnät. Detta har regeringen beaktat i sina prioriteringar.

Exempel på väginvesteringar i Stockholmsregionen fram till 2015 är Norrortsleden, väg 73 till Nynäshamn, Södertörnsleden, Norra länken och E 18 mellan Hjulsta och Ulriksdal.

På spårsidan finns till exempel en utbyggnad av Mälartunneln Älvsjö@Kallhäll, kapacitetsförstärkning på Nynäsbanan, statsbidrag till tvärbanor norr och söder om staden samt bidrag till inköp av nya pendeltåg och tunnelbanevagnar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.