Infrastrukturen i Bohuslän

Skriftlig fråga 2023/24:498 av Louise Thunström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-20
Överlämnad
2024-01-22
Anmäld
2024-01-23
Svarsdatum
2024-01-31
Sista svarsdatum
2024-01-31
Besvarad
2024-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Som boende i norra Bohuslän är jag nu så gott som avskuren från resten av landet. Tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Göteborg är avstängd på grund av banarbete, och sedan i mars 2023 har järnvägsbron längs Älvsborgsbanan i Vänersborg varit stängd för tågtrafik, efter att sprickor har upptäckts i brokonstruktionen. Ovanpå har det nu skett en lång rad olyckor som ytterligare förvärrat trafikläget. Väg E6 kollapsade i Stenungssund och det senaste är den tragiska dödsolyckan i Uddevalla där ett tåg kolliderade med en lastbil som fastnat på spåret på grund av snö.

Dessa händelser har lett till omfattande trafikstopp i hela Bohuslän och visar återigen på hur sårbar infrastrukturen i Västsverige är. Problemen drabbar även ambulanser och utryckningsfordon.

Sverige har sedan decennier underinvesterat i underhållet av vägar och järnvägar. Det märks nu akut genom exempelvis urspårningar, förseningar och försämrad framkomlighet. Vikten av satsningar på järnvägsunderhåll förstärks av vetskapen om att förebyggande underhåll är så mycket billigare än det avhjälpande underhåll som krävs när en olycka väl har inträffat. Därför valde vi socialdemokrater att anslå 500 miljoner kronor mer än regeringen på underhåll till järnvägen i vår budget för 2024.

 Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att invånare i Bohuslän har tillgång till infrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:498 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:498 Infrastrukturen i Bohuslän

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:498 av Louise Thunström (S)
Infrastrukturen i Bohuslän

Louise Thunström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att invånare i Bohuslän har tillgång till infrastruktur.

Behoven inom den svenska transportinfrastrukturen är stora och underhållet är eftersatt. Det har under många år inte genomförts tillräckligt med underhåll av vägar och järnvägar vilket har bidragit till det uppdämda behov som nu är för handen. För regeringen är det prioriterat att förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta de gemensamma resurserna på bästa sätt. Satsningar på järnvägen ska i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, som stärker jobb och tillväxt.

Regeringen anser att planering och genomförande av underhållsåtgärder i såväl järnvägs- som vägnätet ska utgå från samhällsekonomisk effektivitet och en långsiktigt hållbar transportförsörjning. När underhållsåtgärder genomförs behöver det göras på ett sådant sätt att trafiken störs så lite som möjligt och med korta ledtider. Regeringen bedömer att en viktig faktor för ett effektivt underhåll är att marknadens aktörer arbetar med utveckling, innovation och investerar i verksamheten. På så sätt kan arbetsmetoderna förbättras och underhållet effektiviseras. Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att redovisa åtgärder för att stärka järnvägsunderhållets genomförande och järnvägstrafikens robusthet, tillförlitlighet och punktlighet (LI2023/03037). Trafikverket ska bland annat redogöra för de åtgärder som vidtas för att stärka sin beställarkompetens och förmåga att planera och genomföra järnvägsunderhåll. Uppdraget kommer att redovisas under februari 2024 och därefter kommer även ett par uppföljande rapporteringar att ske under juni och oktober 2024.

Efter förslag i budgetpropositionen för 2024 tillfördes 300 miljoner kronor för utökade satsningar på vägunderhåll i syfte att minska det eftersatta underhållet och 100 miljoner kronor tillfördes för förstärkt underhåll av enskilda vägar. För 2025 beräknas 400 miljoner kronor tillföras för samma ändamål. Totalt innebär satsningen 800 miljoner kronor till vägunderhåll under perioden 2024–2025.

Regeringen har inlett arbetet med en ny nationell plan för planperioden 2026–2037 genom att i ett första steg ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag. Detta uppdrag redovisade Trafikverket i januari och det kommer nu att ligga till grund för en infrastrukturproposition med nya ekonomiska ramar och inriktning för en ny plan.

Stockholm den 30 januari 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.