Innebörden av miljöbalken

Skriftlig fråga 2009/10:786 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-06
Anmäld
2010-05-06
Besvarad
2010-05-12
Svar anmält
2010-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2009/10:786 Innebörden av miljöbalken

av Aleksander Gabelic (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I dag har det kommit till min kännedom att plan- och miljönämnden i Motala kommun genom ett tjänstemannabeslut begränsar speltiderna på Motala tennisklubbs banor i Varamon. Beslutet togs med stöd av 26 kap. 9 § miljöbalken, vilket innebär att man bedömt att tennisspelandet orsakar en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. Vidare menar man i beslutet att även lek och idrott kan utgöra en olägenhet för människors hälsa och därmed vara en miljöfarlig verksamhet. Beslutet grundar sig i ljudets karaktär, det vill säga det ljud som uppstår när bollen träffar racketen, inte ljudets nivå. Ljudnivån har enligt de mätningar som förts inte överskridit några orimliga gränser. Dock finns inga tidigare vägledande domar när det gäller hur människor uppfattar ljudet från tennisspelande, därför är det svårt att säga vad som är en orimligt hög nivå för tennisspelande, enligt beslutet. I beslutet medges att kringboende till en idrottsplats får stå ut med vissa störningar, men i detta fall är gränsen för vad man får tåla överstigen, på grund av detta kort snärtande impulsliknande ljud i viss ljudnivå. Beslutet innebär att spel endast får bedrivas mellan klockan 7.00 och 18.00 på vardagar. På söndagar och helgdagar får inget spel ske alls. Det är ett hårt slag mot tennisklubben och mot unga såväl som äldre tennisutövare och tennisintresserade. Beslutet försämrar förutsättningarna för att bedriva någon uteverksamhet kraftigt. Tävlingsverksamheten hotas och därmed tennisklubbens ekonomi. En fin anläggning som nu inte utnyttjas till fullo drabbar hela Motala kommun.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga miljöministern om han avser att ta något initiativ, lagstiftningsvägen eller på annat sätt, med anledning av det anförda.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:786 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 12 maj

Svar på fråga

2009/10:786 Innebörden av miljöbalken

Miljöminister Andreas Carlgren

Aleksander Gabelic har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med anledning av plan- och miljönämndens i Motala kommun beslut att begränsa speltiderna på Motala tennisklubbs banor.

Miljöbalkens försiktighetsprincip gäller för all verksamhet och alla åtgärder som omfattas av miljöbalkens tillämpningsområde. Den innebär att förebyggande åtgärder och andra försiktighetsmått ska vidtas så snart det kan befaras att en viss åtgärd skulle kunna utgöra en olägenhet för människors hälsa eller miljö. Enligt 9 kap. 3 § miljöbalken avses med olägenhet för människors hälsa en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. Vid bedömningen av vad som är att anse som en olägenhet ska man enligt förarbetena till miljöbalken utgå från hur människor i allmänhet uppfattar en störning, dock att hänsyn ska tas till personer som är något känsligare än normalt (prop. 1997/98:45 del 2 s. 109). Av praxis från miljödomstolarna framgår att domstolarna prövat om ljud från bland annat flagglinor och kyrkklockor är att anse som en olägenhet i miljöbalkens mening. Domstolen har i vissa fall ansett att störningen inte varit allvarligare än att den får tålas, medan domstolen i andra fall beslutat om skäliga försiktighetsmått.

Jag anser att det är viktigt att miljöbalkens allmänna hänsynsregler, däribland försiktighetsprincipen, gäller för alla som vidtar åtgärder som kan medföra skador eller olägenheter för människors hälsa eller miljön. Hur de allmänna hänsynsreglerna ska tillämpas i ett enskilt fall är en fråga för den kommun eller myndighet som ska pröva ärendet. Ett sådant beslut kan också bli föremål för överprövning av domstol. Jag tycker att det är en bra ordning som bör gälla även fortsättningsvis.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.