Till innehåll på sidan

Inreseförbud och gröna näringar

Skriftlig fråga 2019/20:1230 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-21
Överlämnad
2020-04-22
Anmäld
2020-04-23
Svarsdatum
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-04-29
Besvarad
2020-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär en begränsning av vilka som tillåts resa in i Sverige från tredje land. Det finns undantag från begränsningen, och ett av de områden som tas hänsyn till är samhällsnyttan och det svenska behovet. Kommissionen har rekommenderat medlemsstaterna att undanta säsongsanställda inom jordbruk från inreseförbudet. Polismyndigheten har tolkat detta som att utländska medborgare som ska jobba inom lantbruk är undantagna. Utländska medborgare som ska jobba inom andra delar av de gröna näringarna undantas inte.

Inreseförbudet syftar till att minska smittspridningen av covid-19. Detta medför dock att Sverige här och nu saknar den utländska arbetskraft som brukar ta säsongsarbete i vårt land och därmed är räddningen för att klara produktionen inom de gröna näringarna. Det rör sig om runt 8 000 personer enligt Lantbrukarnas Riksförbund. 

Att inte ha ett generellt undantag för anställda inom de gröna näringarna, utan endast för en viss kategori, kan även leda till misstag. Det finns därmed en risk att personer som har suttit i karantän i utlandet och har papperen i ordning hamnar i byråkratins händer och felaktigt skickas hem. Jag känner till ett sådant fall, där det löste sig på marginalen. Efter att ha tagit del av det ärendet undrar jag hur många andra som i detta läge har skickats tillbaka – trots att det funnits behov av arbetskraft för att inte minska på produktionen – på grund av att det har saknats kunskap vid hanteringen av dessa ärenden i delar av myndigheten och att beslut sägs gälla även då mer information tillkommer.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att inreseförbudet och dess tillämpning inte ska försämra läget inom de gröna näringarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1230 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/01540

/POL

Ju2020/01570/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1230 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Inreseförbud och gröna näringar och på fråga 2019/20:1247 av Magnus Oscarsson (KD) Trädgårdsnäringens säsongsarbetare

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att inte inreseförbudet och dess tillämpning ska försämra läget för de gröna näringarna. Magnus Oscarsson har frågat mig hur jag tänker komma till rätta med den osäkerhet som råder kring vilka säsongsarbetare inom jordbruket som kan få inresetillstånd. Eftersom båda frågorna rör det tillfälliga inreseförbudet och dess undantag lämnar jag ett gemensamt svar.

Förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige antogs den 17 mars och är i princip en ren översättning av de rekommendationer kommissionen publicerade dagen innan. I ett meddelande den 8 april rekommenderade kommissionen att inreseförbudet skulle förlängas till och med den 15 maj och att tillämpningsområdet skulle vara oförändrat. Regeringen beslutade därför den 16 april att förlänga giltighetstiden för det tillfälliga inreseförbudet till och med den 15 maj.

Det är inledningsvis viktigt att komma ihåg att det tillfälliga inreseförbudet inte begränsar resor från andra EU-länder till Sverige. Från inreseförbudet görs vidare undantag för bl.a. utlänningar som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige. I förordningen finns en exempellista över sådana funktioner och behov som det kan vara fråga om. Listan är inte uttömmande och det är därför en fråga för de tillämpande myndigheterna, framför allt Polismyndigheten, att bedöma om även andra personer än de som omnämns kan anses utföra nödvändiga funktioner i Sverige och därmed undantas från inreseförbudet.

Kommissionen har den 30 mars publicerat en vägledning för hur inreseförbudet ska tillämpas. I vägledningen nämns bl.a. säsongsarbetare inom jordbruket som en sådan kategori som kan anses utföra nödvändiga funktioner och som bör undantas från förbudet. Kommissionens vägledning är ett viktigt stöd för Polismyndigheten vid tillämpningen av förordningen om inreseförbudet.

Avslutningsvis vill jag påminna om att vi befinner oss i en exceptionell situation som kräver exceptionella åtgärder. Inreseförbudet är en sådan exceptionell åtgärd som tyvärr kommer att innebära att personer som annars hade fått komma in i Sverige nu nekas inresa. Det är med det sagt förstås också viktigt att åtgärden inte drabbar enskilda hårdare än vad som är nödvändigt. Vi vet att utmaningarna i det svenska jordbruket, liksom inom det svenska skogsbruket och i trädgårdsnäringen, blir stora när säsongsarbetare inte kan ta sig hit för att arbeta. Jag kommer därför även fortsättningsvis följa den här frågan.

Stockholm den 28 april 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.