Till innehåll på sidan

Insatser för att säkerställa hbtq-flyktingars välmående

Skriftlig fråga 2015/16:425 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-03
Överlämnad
2015-12-04
Anmäld
2015-12-07
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi befinner oss nu i den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. De flyktingar som anländer till Sverige har en dramatisk flykt bakom sig och många har upplevt våld och terror. De som i sin dagliga verksamhet kommer i kontakt med dem som är svårast psykiskt traumatiserade är smärtsamt medvetna om att de insatser som erbjuds nyanlända flyktingar är otillräckliga. Detta gäller också i den psykiatriska specialistvården.

Det kan inte ha undgått någon att hbtq-personer också efter ankomsten till Sverige drabbas av trakasserier och misshandel, bland annat på asylboenden. En negativ och ibland fördömande attityd riktas mot dessa individer i olika flyktingboenden.  De som väljer att bo hos släktingar och vänner kan försätta sig i en ännu mer utsatt situation.

Några specifika insatser för hbtq-flyktingar finns inte i dag. För de som har posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) finns en uppenbar risk att situationen förvärras ytterligare och att det psykiska lidandet blir livslångt om de inte blir föremål för omedelbar behandling. Suicidrisken för de drabbade är hög och ökar med förvärrade symtom. En tidig behandling är således den bästa möjliga förebyggande åtgärden mot fortsatt förvärrad psykisk ohälsa, suicid och livslångt lidande.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka specifika insatser görs för att säkerställa asylsökande hbtq-personers hälsosituation, särskilt de med posttraumatisk stressyndrom och de som upplever förtryck på asylboenden?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:425 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/09494/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:425 av Robert Hannah (L) Insatser för att säkerställa hbtq-flyktingars välmående

Robert Hannah har frågat mig vilka specifika insatser som görs för att säkerställa asylsökande hbtq-personers hälsosituation, särskilt de med posttraumatiskt stressyndrom och de som upplever förtryck på asylboenden.

Antalet asylsökande i Sverige är större än någonsin. Samtliga aktörer som arbetar med mottagande av asylsökande ställs inför mycket stora utmaningar. Migrationsverket har huvudansvaret enligt lagen om mottagande av asylsökande och ska arrangera boende för de som inte ordnar det på egen hand.

Migrationsverket har ett ansvar för boendemiljön och det är viktigt att de asylsökande kan känna sig trygga. Om det förekommer brottsliga handlingar där asylsökande bor ska det givetvis anmälas till och utredas av polisen. Det är vidare en rimlig princip att inte göra en uppdelning på anläggningsboendena efter etnicitet, religion, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Det finns för närvarande fyra hbtq-certifierade anläggningsboenden i Sverige som drivs av ett privat omsorgsföretag, där det finns en särskild kompetens att möta hbtq-personer på ett bra sätt, liksom att hantera särskilda utmaningar hbtq-personer kan ha under boendetiden.

Regeringen beslutade den 5 november 2015 att tillsätta en utredning om översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända. I kommittédirektiven (dir. 2015:107) har regeringen anvisat att utredaren ska redovisa vilka konsekvenser utredningens förslag får för bland annat hbtq-personer.

Jag ser allvarligt på att det finns asylsökande som inte känner sig trygga under sin vistelse på anläggningsboenden och jag delar uppfattningen att i Sverige ska ingen behöva uppleva trakasserier och förföljelse.

Det ligger i Migrationsverkets uppdrag att vara uppmärksam på asylsökandes situation och utreda asylsökandes behov av stödinsatser. Migrationsverket har interna riktlinjer av vilka det bland annat framgår att hbtq-personer är en grupp som eventuellt kan vara i behov av särskilda insatser.

Den 8 oktober 2015 beslutade regeringen att avsätta medel till Sveriges Kommuner och Landsting för en studie som bland annat syftar till att motverka psykisk ohälsa och öka upptäckten av fysisk ohälsa hos asylsökande och nyanlända. Resultatet av arbetet ska redovisas senast den 31 mars 2016. I den extra ändringsbudget för 2015 som överlämnats till riksdagen har regeringen föreslagit att 1,47 miljarder kronor tillförs landstingen för att hantera den rådande situationen. Detta är medel utöver de satsningar som regeringen har föreslagit i budgetpropositionen för 2016 i syfte att stärka hälso- och sjukvården.

Jag är medveten om att asylsökande hbtq-personer kan hamna i en utsatt situation och jag följer utvecklingen noga.

Stockholm den 16 december 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.