Till innehåll på sidan

Insatser för personer som har en svag ställning på bostadsmarknaden

Skriftlig fråga 2010/11:480 av Olsen, Laila (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-04
Anmäld
2011-05-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-05-17
Besvarad
2011-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga

2010/11:480 Insatser för personer som har en svag ställning på bostadsmarknaden

av Laila Olsen (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Bostaden är en social rättighet (1 kap. 2 § regeringsformen). Förverkligandet av denna målsättning förutsätter aktiva insatser av kommunerna. Att främja såväl ett varierat utbud av bostäder som trygga och hållbara boendemiljöer inryms uppenbart i det kommunala bostadsförsörjningsansvaret. I dessa frågor är kommunens bostadsförsörjningsprogram och planmonopol viktiga instrument.

Det är viktigt att förtydliga kommunernas ansvar för att främja integration och social sammanhållning och tillgodose bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Ungdomar är i dag en grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Regeringen har tidigare infört ett anslag för att finansiera stöd till kommuner som går i borgen för enskilda hushålls skyldighet att betala hyra för sin bostad, så kallade kommunala hyresgarantier, och har i vårpropositionen 2011 minskat anslaget med 6 miljoner kronor med kommentaren att det inte haft avsedd effekt.

Med anledning av ovanstående frågar jag bostadsminister Stefan Attefall:

Vilka förändringar i bostadsförsörjningslagen planerar statsrådet och regeringen för att förstärka kommunernas ansvar och vilka andra insatser planerar statsrådet och regeringen nu för att underlätta för personer med svag ställning på bostadsmarknaden att ordna bostad?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:480 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 17 maj

Svar på fråga

2010/11:480 Insatser för personer som har en svag ställning på bostadsmarknaden

Statsrådet Stefan Attefall

Laila Olsen har frågat mig vilka förändringar i bostadsförsörjningslagen jag och regeringen planerar för att förstärka kommunernas ansvar, samt vilka andra insatser jag och regeringen nu planerar för att underlätta för personer med svag ställning på bostadsmarknaden att ordna bostad.

Kommunen har redan i dag ett tydligt ansvar för bostadsförsörjningen och ska enligt bostadsförsörjningslagen ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen en gång per mandatperiod. Jag ser inget behov av att förtydliga kommunernas ansvar i bostadsförsörjningslagen.

Den övergripande strategin för bostadspolitiken är i stället att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för bostadsbyggandet. Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas. Det får positiva effekter för alla grupper på bostadsmarknaden. Långsiktigt är goda statsfinanser tillsammans med stabila spelregler avgörande för viljan att investera i bostäder. De nya villkoren på hyresmarknaden som trädde i kraft vid årsskiftet är en viktig del i detta. En annan förutsättning för hyresrätten är att det råder balanserade villkor för upplåtelseformerna. Regeringen framförde i budgetpropositionen för 2011 att möjligheten att stärka hyresrättens ställning på den svenska bostadsmarknaden kommer att övervägas. I det sammanhanget kan de förslag som bostadsmarknadens parter framfört till regeringen i denna fråga komma att prövas. Hyresbostadsbyggandet har tagit fart. Enligt Boverket påbörjades preliminärt nybyggnad av 8 100 hyresrätter i flerbostadshus under 2010, vilket var drygt 2 000 fler än 2009. Ökningen är mest markant i storstadsregionerna.

Som regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2011 höjs bostadsbidraget avsevärt för dem med hemmavarande barn från och med den 1 januari 2012.

Efterfrågan på det statliga stödet till kommunala hyresgarantier har inte varit så stor som vi tidigare bedömt. I den utvärdering av stödet som Statens bostadskreditnämnd har gjort framkom att de kommuner som har ställt ut hyresgarantier är eniga om att verktyget spelar roll och gör en skillnad för de hushåll som blir hjälpta. Det är framför allt personer med betalningsanmärkningar och låg inkomst som har blivit hjälpta av hyresgarantier. Det framkom även att endast ett fåtal kommuner aktivt informerar om hyresgarantier till allmänheten. Anslaget minskades därför i vårpropositionen för 2011.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.