Insyn i friskolor

Skriftlig fråga 2006/07:1362 av Persson, Margareta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-13
Anmäld
2007-06-13
Besvarad
2007-06-20
Svar anmält
2007-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2006/07:1362 Insyn i friskolor

av Margareta Persson (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Antalet friskolor ökar kraftigt. Det finns anledning att känna oro över hur vi mot den bakgrunden ska klara målet om en likvärdig utbildning för alla barn och ungdomar. Ett krav som det borde vara självklart att ställa är att det offentliga ska ha insyn i friskolornas verksamhet som ju finansieras med offentliga medel. Men ett exempel från Jönköping visar att så inte är fallet. När en företrädare för den socialdemokratiska oppositionen begärde att få fråga det moderata kommunalrådet hur han tänkte agera för att öka andelen behöriga lärare på friskolan Prolympia röstade majoriteten ned denna begäran. Det skedde med hänvisning till att frågan låg utanför den kommunala kompetensen.

Det är ett mycket oroande synsätt att skattefinansierad verksamhet anses kunna stå utanför offentlig insyn bara därför att den bedrivs i aktiebolagsform. Det blir särskilt oroande när det gäller skolan och våra barns och ungdomars framtid.

Mot bakgrund av det aktuella exemplet Prolympia i Jönköping vill jag fråga statsrådet vad han är beredd att göra för att det offentligas insyn i friskolor ska stärkas.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1362 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 20 juni

Svar på fråga

2006/07:1362 Insyn i friskolor

Statsrådet Jan Björklund

Margareta Persson har frågat mig vad jag är beredd att göra för att det offentligas insyn i fristående skolor ska stärkas.

För det första måste varje fristående skola genomgå Statens skolverks granskning av om skolan uppfyller skollagens (1985:1100) krav för att få tillstånd att bedriva verksamhet respektive offentlig finansiering.

För det andra svarar Skolverket för tillsyn samt nationell uppföljning och utvärdering av de fristående skolorna. I dagsläget har, enligt skollagen, dessutom den kommun där en fristående skola är belägen rätt till insyn i skolans verksamhet. Om kommunen finner anledning att ifrågasätta att den fristående skolan lever upp till skollagens krav, har kommunen möjlighet att påtala detta för Skolverket. Att det offentliga har insyn innebär dock inte att en kommun har möjlighet att ingripa i andra huvudmäns verksamheter. Alla skolor ska kunna bedrivas utifrån likvärdiga villkor.

Den nationella tillsynen och kvalitetsgranskningen av skolväsendet är ett viktigt led i att garantera likvärdiga förutsättningar för elever i hela landet. Tillsynen och kvalitetsgranskningen ska vara likvärdig och bedrivas på ett rättssäkert sätt för alla skolor oavsett huvudman.

I budgetpropositionen för 2007 har regeringen aviserat sin avsikt att förstärka och utöka den nationella utbildningsinspektionen av såväl kommunala som fristående skolor från och med 2008. Syftet är att öka måluppfyllelsen i skolan. Därför har en särskild utredare fått i uppgift att lämna förslag till den statliga utbildningsinspektionens inriktning och utformning (dir. 2007:80).

Regeringen anser med anledning av ovanstående inte att det finns behov av ett särskilt stärka det offentligas insyn i fristående skolor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.