Till innehåll på sidan

Integritetskränkande kontroll av hälsotillstånd

Skriftlig fråga 2006/07:103 av Oskarsson, Irene (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-09
Anmäld
2006-11-09
Besvarad
2006-11-15
Svar anmält
2006-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2006/07:103 Integritetskränkande kontroll av hälsotillstånd

av Irene Oskarsson (kd)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Efter dom i kammarrätten förra året ska information om vårdbehov ligga till grund för beslut om äldre boende på äldreboenden ska behöva betala tv-avgift eller inte. Till följd av detta beslut kunde man i Jönköpings-Posten den 8 november läsa om hur ett äldre par, över 90 år gamla, tvingats svara på integritetskränkande frågor om bland annat toalettvanor och inkontinens till Radiotjänst.

Radiotjänsts vd Lars Lindberg har beklagat kammarrättens dom och säger att man uppfattar det som en dålig lösning. Områdeschefen för äldreboendet där det äldre paret bor, Marjeta Jesenienik, påpekar att det borde vara självklart att de gamla har ett stort vårdbehov, annars skulle de ha bott kvar hemma.

Paret hotas med indrivning av kronofogden om de inte betalar in avgiften, trots att de bor på ett vårdboende och därmed inte skulle behöva betala någon licens.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att äldre boende på äldreboenden inte ska behöva utsättas för integritetskränkande behandling av Radiotjänst?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:103 besvarad av Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

den 15 november

Svar på fråga

2006/07:103 Integritetskränkande kontroll av hälsotillstånd

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

Irene Oskarsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att boende på äldreboenden inte ska behöva utsättas för integritetskränkande behandling av Radiotjänst. Bakgrunden är medieuppgifter om ett äldre par som fått frågor om sitt vårdbehov från Radiotjänst i Kiruna AB (Rikab).

Enligt lagen om tv-avgift betalas en och samma avgift för samtliga tv-mottagare som finns inom samma sjukhus, vårdanstalt eller inrättning av liknande slag, om tv-mottagarna är avsedda att användas av dem som får vård. Enligt den praxis som utvecklats har bestämmelsen tillämpats så att de personer som bor på sjukhus, vårdanstalt eller inrättning av liknande slag inte behövt betala tv-avgift för eget innehav. Vid tillämpningen har dock vissa tolkningsproblem uppkommit om vad som kan anses som ”vårdanstalt eller inrättning av liknande slag”.

I den kammarrättsdom som Irene Oskarsson hänvisar till uttalas att det är avgörande om en persons boende är att uppfatta som en vårdplats eller ett ordinärt självständigt och varaktigt boende. Enligt kammarrättens bedömning måste Radiotjänst i Kiruna AB (Rikab) normalt kunna utgå från kommunens benämning eller klassificering av ett boende, men om det görs invändningar från den enskilde ankommer det på Rikab att utreda om boendet i det enskilda fallet är sådant att tv-avgiftsskyldighet föreligger.

I propositionen Viktigare än någonsin! Radio och TV i allmänhetens tjänst 2007@2012 (prop. 2005/06:112) gjorde den tidigare regeringen bedömningen att de aktuella reglerna om tv-avgift vid olika boendeformer inte borde ändras. Skälet var att det utredningsförslag som regeringen hade att ta ställning till skulle innebära ett klargörande av rättsläget, men också en skärpning i förhållande till hur regelverket nu tillämpas. Förslaget innebar att undantaget från avgiftsplikt endast skulle avse vårdinrättningens eget innehav av tv-mottagare. Konsekvenserna av en sådan skärpning, bland annat avseende ekonomiskt svaga grupper i samhället, ansågs svåra att förutse. Jag delar i det avseendet den tidigare regeringens bedömning.

Jag har inhämtat uppgifter från Rikab som visar att de frågor som ställs vid hantering av ärenden som gäller olika boendeformer är neutralt utformade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.