Intensifierat samarbete med Mongoliet

Skriftlig fråga 2023/24:828 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-19
Överlämnad
2024-04-22
Anmäld
2024-04-23
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I takt med att demokratiutvecklingen i världen går åt fel håll och världens auktoritära stater tenderar att samarbeta alltmer finns det goda skäl för demokratier att intensifiera sitt samarbete. Västvärlden och likasinnade demokratier behöver stå enade när vi inte bara ser dessa oroväckande trender, utan också för att möta alltifrån uppköp av kritisk infrastruktur till AI-teknologi och cyberhot. Investeringar av auktoritära stater i fattiga länder är likaså något som bör betraktas som ett hot, varför det finns goda anledningar till att agera varsamt och att stå emot naivitet.

Det finns naturligtvis flera sätt att arbeta för att samla likasinnade demokratier och att stärka banden mellan dess förtroendevalda, men en sådan arena är genom Europarådet, inom vars parlamentariska församling utrikesministern har haft en ledande roll. Den parlamentariska församlingen har också fungerat som en ledstjärna för världen i över 70 år på uppdrag av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Därför har flera projekt lanserats för närmare kontakt och samarbete med många icke-medlemsländer och självstyrande enheter i och utanför Europa.

Som ett resultat har länder som Kanada, Vatikanstaten, Japan, Mexiko och USA åtnjutit observatörsstatus hos Europarådet och vår församling. Församlingen kan också bevilja särskild gäststatus till parlament i europeiska icke-medlemsstater, och församlingen kan ge partnerskap för demokrati-status till parlament i icke-medlemsstater i Europarådet. För närvarande åtnjuter Jordanien, Kirgizistan, Marocko och det palestinska nationella rådet denna typ av status.

Många icke-europeiska länder eller självstyrande enheter har under åren deltagit i konferenser om ämnen relaterade till Europarådets och dess församlings kärnuppdrag. Tanken här är att demokratier ständigt måste stå skuldra vid skuldra för att försvara väsentliga värden.

Både nuvarande och tidigare svenska regeringar har uttryckt stöd för ett utökat engagemang för att stärka demokratier och uppmuntra till en positiv demokratiutveckling i mindre demokratiska samhällen, vilket av naturliga skäl är mycket positivt. Det tål dock att sägas att mycket mer kan göras för att fullfölja denna ambition.

Ett exempel på ett land där utökade kontakter skulle kunna bidra till en positiv framtidsutveckling är Mongoliet. Mongoliet är inklämt mellan de två auktoritära staterna Ryssland och Kina i nordöstra Asien men har ändå lyckats bygga en förhållandevis välfungerande demokrati, med allt som det innebär. Rent geografiskt utgör Mongoliet vidare ett mycket viktigt område till följd av de grannar de i dag har. 

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit eller avser att vidta för att stärka samarbetet med demokratier som exempelvis Mongoliet, och kan ministern tänka sig att verka för att intensifiera detta arbete genom Europarådet eller andra liknande internationella organ?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:828 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:828 Intensifierat samarbete med Mongoliet

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:828 av Marcus Wiechel (SD)
Intensifierat samarbete med Mongoliet

Marcus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit eller avser att vidta för att stärka samarbetet med demokratier som exempelvis Mongoliet, och om jag kan tänka mig att verka för att intensifiera detta arbete genom Europarådet eller andra liknande internationella organ.

Låt mig först understryka att alliansbyggande med andra demokratier sällan har varit viktigare än idag, och att stärkt samverkan mellan demokratier därför är centralt för Sveriges säkerhet och ekonomiska utveckling.

Sveriges aktiva deltagande i EU och nu även Nato utgör de främsta exemplen på alliansbyggande som syftar till att stärka och bevara friheten och demokratin i Sverige.

Beträffande Europarådet ser Sverige positivt på att dess rättsliga standarder sprids utanför Europa, inklusive – när förutsättningar föreligger – genom tillträde till organisationens öppna konventioner. Även inom ramen för Europarådets grannskapspolitik kan möjligheter finnas för fördjupat samarbete.

Inom ramen för OSSE finns också viktiga instrument för samverkan kring demokratiska normer. Mongoliet är OSSE:s nyaste deltagarstat och Sverige uppskattar Mongoliets ökade engagemang i organisationen.

Sverige verkar därutöver som medlem av Community of Democracies och International IDEA för ett globalt alliansbyggande kring gemensamma demokratiska värderingar. Där deltar inte minst Mongoliet aktivt.

Sverige avser fortsätta verka för förstärkt och utvecklad samverkan mellan demokratier inom ramen för dessa och andra organisationer och fora. Det är i förlängningen en fråga om vår egen frihet.

Låt mig understryka att Sverige har utmärkta relationer med Mongoliet och att vi i år firar 60 år av bilaterala relationer. Utbyten finns med Mongoliet i frågor som demokrati, handel, klimat och kultur. Regeringen vill fortsätta utveckla relationerna mellan Sverige och Mongoliet.

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

Tobias Billström

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.