Internationell samverkan mot auktoritära hot

Skriftlig fråga 2023/24:655 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-23
Överlämnad
2024-02-26
Anmäld
2024-02-27
Svarsdatum
2024-03-06
Sista svarsdatum
2024-03-06
Besvarad
2024-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Onsdagen den 21 februari presenterades Säkerhetspolisens årsbok där vi kunde läsa om något inte helt oväntat: Ryssland, Kina och Iran är fortsatt de länder som utgör de största hoten mot Sverige. Samtliga av dessa bedriver underrättelseverksamhet och så kallade säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige. Bland dessa förekommer även en viss samverkan, vilket man bör ta på allvar.

Vad vi dock ser är en oroande trend. Komplexiteten ökar och det finns ett ökat intresse för nya områden. Samtidigt som vi ser en tilltagande kapprustning ser vi en ny arena som tidigare inte har varit så aktuell i den här typen av ärenden: militariseringen av rymden. Det kan även ge konsekvenser för det digitaliserade Sverige då stora delar av säkerhetskänsliga och samhällsviktiga verksamheter i dag är beroende av rymdtjänster. Vidare ser vi hur den snabba tekniska utvecklingen, inte minst inom artificiell intelligens, medför möjligheter men också att nya hot och sårbarheter uppstår.

Det råder ingen tvekan om att det finns mycket att göra i Sverige för att vi ska stärka vår resiliens och förmåga att hantera de nya hot vi ser i dag. Vi måste dessutom bli betydligt bättre på att skydda våra mest skyddsvärda hemligheter, vilket vi också bör göra tillsammans med andra allierade.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern i syfte att samla närstående krafter, såsom Natomedlemmar, i syfte att stå emot hoten som nämnts från auktoritära länder?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:655 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:655 Internationell samverkan mot auktoritära hot

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:655 av Marcus Wiechel (SD)
Internationell samverkan mot auktoritära hot

Marcus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar i syfte att samla närstående krafter, såsom Natomedlemmar, i syfte att stå emot vissa hot från auktoritära länder.

För Sveriges säkerhet och stabiliteten i omvärlden är det avgörande att den regelbaserade världsordningen, folkrätten och respekten för FN-stadgan upprätthålls. Auktoritära stater undergräver dessa regler och vill omforma dem utifrån sina intressen.

Ny teknik medför stora möjligheter att adressera viktiga samhällsutmaningar. Men tekniken kan även användas av auktoritära krafter för att underminera våra demokratiska samhällen.

Inom utrikes- och säkerhetspolitiken bemöts säkerhetsutmaningar och hybridhot kopplat till ny teknik bäst tillsammans med våra likasinnade och allierade. Med ett Natomedlemskap följer ett nära samarbete med allierade kring såväl hybridhot som framväxande teknik. Sverige ska bidra som en pålitlig, solidarisk och engagerad medlem.

EU är en central plattform för att tillsammans med andra demokratiska krafter, inte minst USA, utveckla normer, regler och standarder för utveckling, användning och kontroll av ny teknik, som artificiell intelligens. Inom ramen för EU:s verktygslåda mot hybridhot verkar Sverige för att unionen ska kunna agera strategiskt och med den fulla bredden av sina instrument.

Rymdens strategiska betydelse ökar för fler aktörer med såväl möjligheter som utmaningar. I ljuset av denna utveckling bedriver Sverige en aktiv rymddiplomati. Tillsammans med likasinnade stater och organisationer verkar vi bland annat för transparens och förtroendeskapande åtgärder på rymdområdet. Regeringen arbetar också med att utforma en försvars- och säkerhetsstrategi för rymdfrågor. Sverige har i Esrange en viktig strategisk resurs som stärker EU:s och Natos tillträde till rymden.

Med våra nordiska och baltiska grannländer har vi många gemensamma perspektiv, särskilt vad gäller hotbilden i närområdet och kring Östersjön. Sverige är i år ordförande för de informella samarbetsformaten N5 och NB8 och kommer använda ordförandeskapet för att belysa dessa frågor.

Stockholm den 6 mars 2024

 

 

Tobias Billström

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.