Internationella brott och svensk jurisdiktion

Skriftlig fråga 2006/07:94 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-09
Anmäld
2006-11-09
Besvarad
2006-11-15
Svar anmält
2006-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2006/07:94 Internationella brott och svensk jurisdiktion

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

År 1998 antogs Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Den trädde i kraft 2002, efter att 60 stater, däribland Sverige, ratificerat den. En utredning fick sedan i uppdrag att ta fram svensk lagstiftning angående allvarliga internationella brott, eftersom det bedömdes finnas ett starkt svenskt intresse av att svensk lagstiftning medger lagföring för allvarliga internationella brott på motsvarande sätt och i samma utsträckning som skall gälla enligt den internationella ordning som Sverige har verkat för.

Utredningen, Internationella brott och svensk jurisdiktion (SOU 2002:98), togs emot positivt av remissinstanserna. Sedan dess har Justitiedepartementet berett frågan. Resultatet av beredningen dröjer dock, på grund av att andra frågor har prioriterats högre.

Nuvarande justitieminister bär inget ansvar för hur frågan har beretts under föregående regering. Det vore emellertid intressant att få veta vilken prioritet denna fråga kommer att få under den närmaste tiden.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av förslagen från utredningen Internationella brott och svensk jurisdiktion?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:94 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 15 november

Svar på fråga

2006/07:94 Internationella brott och svensk jurisdiktion

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av förslagen i betänkandet Internationella brott och svensk jurisdiktion (SOU 2002:98). Lena Olssons fråga rör den del av betänkandet som avser förslaget till en lag om internationella brott.

Det är självklart mycket viktigt att svensk strafflagstiftning möjliggör lagföring av personer som begått folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. Även om nuvarande bestämmelser ger sådana möjligheter kan regleringen göras tydligare och bringas i bättre överensstämmelse med den internationella rättens utveckling.

Det är min ambition att lägga fram förslag till lagstiftning på detta område under 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.