Till innehåll på sidan

Internationella rekommendationer mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Skriftlig fråga 2005/06:1386 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-07
Anmäld
2006-04-07
Besvarad
2006-04-20
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2005/06:1386 av Ewa Björling (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Internationella rekommendationer mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ett viktigt sätt att förebygga terrorism och hot mot samhällets ekonomiska säkerhet är att strypa finansiella tillgångar för terrororganisationer och utländska organiserade kriminella nätverk. Detta förebyggande arbete bedrivs både av FN och andra internationella organ.

Financial Action Task Force (FATF) har nyligen publicerat en utvärdering som visar att Sverige i dag uppfyller endast 6 av de 40 internationella rekommendationer som utarbetats för bekämpning av penningtvätt. Dessutom finns 9 specialrekommendationer mot terrorismfinansiering. Rekommendationerna är bindande för medlemsländerna som har att vidta nationella åtgärder. Alla andra länder som nyligen utvärderats av FATF har fått bättre resultat @ Schweiz 10, Australien 12, Norge 13, Irland 14, Italien 15 och Belgien 17. Det syns med all tydlighet att Sverige är sämst i klassen.

Svensk lagstiftning på området är i dag undermålig och kampen mot penningtvätt har varit nedprioriterad. Straffskalan är också mycket snäv i förhållande till brottens allvarliga art. Det längsta straffet för terrorismfinansiering är bara två år. Bekämpningen av penningtvätt är en viktig del i den internationella kampen inte bara mot terrorism, utan även mot sexslavhandel.

 Min fråga till statsrådet Thomas Bodström är följande:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att Sverige bättre ska uppfylla FATF:s rekommendationer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1386 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2005/06:1386 om internationella rekommendationer mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Ewa Björling har frågat justitieministern vilka åtgärder han avser att vidta för att Sverige bättre ska uppfylla FATF:s rekommendationer. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag säga att regeringen ser allvarligt på frågor om penningtvätt och finansiering av terrorism och flera åtgärder vidtas för närvarande för att ytterligare stärka lagstiftningen och det arbete som görs av berörda myndigheter.

Den utvärdering som Financial Action Task Force (FATF) gör sker enligt en fyrgradig betygsskala och rapporten visar att Sverige har regelverk och tillsynssystem på plats som i stort uppfyller de flesta rekommendationerna. Detta är i nivå med övriga stater som hittills utvärderats. Vissa åtgärder måste dock vidtas för att Sverige ska kunna uppfylla rekommendationerna fullt ut och få det högsta betyget. En orsak till att Sverige inte har införlivat alla FATF:s rekommendationer är att vi, liksom de flesta andra EU-länder, ännu inte har genomfört det tredje penningtvättsdirektivet (2005/60/EG). Det direktivet, som tar hand om flera av FATF:s rekommendationer, ska vara införlivat i medlemsstaternas lagstiftning senast den 15 december 2007. Den 9 februari i år beslöt regeringen att tillsätta en utredning med uppdraget att genomföra direktivet och se över vilka åtgärder som behöver vidtas för att ytterligare effektivisera bekämpningen av penningtvätt och terrorismfinansiering, (dir. 2006:17).

Finansinspektionen har också fått utökade resurser för att öka sina insatser för att motverka penningtvätt och terrorismfinansiering. Inspektionen har nyligen i en handlingsplan för året redovisat ett antal åtgärder som ska vidtas för att förbättra efterlevnaden av lagar och regler på området. Det rör sig om undersökningar i olika former, insatser för att förbättra kvaliteten och omfattningen av rapporteringen av misstänkta transaktioner till Finanspolisen, utbildningsinsatser med mera. Dessutom utvecklas och förstärks myndighetssamarbetet med polis, åklagare, branschorganisationer med flera.

När det gäller finansiering av terrorism är det en missuppfattning att straffet maximalt kan bli två års fängelse. Enligt lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall m.m. är maximistraffet två års fängelse eller, om brottet är grovt, sex års fängelse. Om samma gärning är belagd med straff enligt till exempel terroristbrottslagen ska i stället den lagen tillämpas. Det innebär att finansiering av terrorism i en del fall kan bestraffas som förberedelse eller medverkan till terroristbrott. På sådana brott kan, som mest, livstids fängelse följa.

Genom bland annat ovan nämnda insatser är jag övertygad om att Sverige inom en snar framtid kommer att uppfylla FATF:s rekommendationer bättre.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.