investeringsstöd till solceller

Skriftlig fråga 2000/01:1442 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-20
Besvarad
2001-07-02
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 2000/01:1442

av Birger Schlaug (mp) till näringsminister Björn Rosengren om investeringsstöd till solceller

I de flesta länder ges i dag investeringsstöd för solceller. Några exempel: Finland ger investeringsbidrag på upp till 30 %. Italien har infört stöd för solceller med upp till 75 % av investeringskostnaden. I Nederländerna får hushållen 50 % av investeringskostnaden, förutom bra avskrivningsmöjligheter för investeringen för företag. I Tyskland ges fastprisstöd på 99 pfennig per kWh samt investeringsstöd i form av lån med subventionerad ränta. I Spanien har man infört en tillförseltariff om 66 pesetas per kWh.

Genom att andra länder ger stöd på detta sätt hamnar Sverige, trots att Ångströmslaboratoriet i Uppsala ligger i framkant på utvecklingen, på efterkälken när det gäller en av de stora framtidsbrancherna. Detta är djupt olyckligt @ och det blir inte bättre av att den utredning, som mp redan i sin första förhandling med regeringen efter valet 1998 fick löfte om inte kommit någon vart.

Avser näringsministern att påskynda arbetet för att stimulera solcellsutvecklingen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1442 besvarad av

den 2 juli

Svar på fråga 2000/01:1442 om investeringsstöd till solceller

Näringsminister Björn Rosengren

Birger Schlaug har frågat mig om jag avser påskynda arbetet för att stimulera solcellsutvecklingen i Sverige.

Birger Schlaug pekar på den framgångsrika forskningen på solcellsområdet vid Ångström Solar Centrum, men befarar att Sverige trots detta hamnar på efterkälken när det gäller en av de stora framtidsbranscherna.

Statsministern inbjöd den 30 mars förra året företrädare för näringslivet till ett rundabordssamtal om framtiden för svensk solenergi. Syftet var att diskutera möjligheten att hitta en industriell plattform för att kommersialisera forskningsresultaten från Ångström Solar Center.

Sedan dess pågår arbete för att under ledning av Ångström Solar Center tillsammans med näringslivet formera en projektgrupp som kan driva det fortsatta utvecklingsarbetet. Statens energimyndighet följer arbetet noga och beredskapen är god för att diskutera frågor om eventuellt statligt stöd till det fortsatta utvecklingsarbetet. Jag ser fram mot att få ta del av resultaten från dessa diskussioner.

När frågan om näringslivets engagemang och finansiering kommit närmare sin lösning kan behovet av ytterligare statligt stöd från exempelvis det energipolitiska programmet prövas, t.ex. till fortsatt utvecklings-, demonstrations- och pilotverksamhet.

För närvarande är kostnaderna för att producera el med solceller mycket höga jämfört med det svenska elpriset. Ett fortsatt utvecklingsarbete är nödvändigt för att solcellstekniken ska kunna närma sig en situation där den blir kommersiellt konkurrenskraftig. Framtida utvärderingar, t.ex. av insatserna inom det energipolitiska programmet, kommer bl.a. att utgöra grund för en bedömning av hur introduktionen av solceller i Sverige eventuellt ska främjas i framtiden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.