IOM och människohandeln

Skriftlig fråga 2004/05:2072 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-27
Besvarad
2005-08-08
Besvarad
2005-08-10
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juli

Fråga 2004/05:2072

av Carina Hägg (s) till statsrådet Barbro Holmberg om IOM och människohandeln

Det är ett omfattande och ansvarsfullt arbete att stödja flyktingar när de återvänder efter det att konflikter har avslutats. Sverige medverkar i det arbetet bland annat genom att stödja den internationella organisationen för migration, IOM. Men på en punkt är jag djupt bekymrad och det gäller IOM:s syn på människohandel. IOM ska stödja flyktingar, men de kontakter jag har haft med organisationen har tydligt visat att den inte har tagit till sig dagens kunskap om prostitution och dess koppling till människohandel. Människor i krig, konflikter och utsatta situationer är samtidigt i högre grad utsatta för människohandel. Om IOM:s inställning inte ändras kan en redan svår situation för utsatta människor förvärras ytterligare. Det är angeläget att regeringen klargör sin uppfattning för IOM och tydliggör sina förväntningar på organisationen.

Jag vill fråga statsrådet vad hon avser att göra för att IOM ska ta sitt ansvar i kampen mot den växande människohandeln.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2072 besvarad av

den 5 augusti

Svar på fråga 2004/05:2072 om IOM och människohandeln

Statsrådet Barbro Holmberg

Carina Hägg har frågat mig vad jag avser att göra för att IOM ska ta sitt ansvar i kampen mot den växande människohandeln.

Inledningsvis vill jag betona att den svenska regeringen sedan länge prioriterar bekämpningen av prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Arbetet är viktigt för att stärka kvinnors och flickors position i samhället och är dessutom en väsentlig del av det svenska strävandet efter jämställdhet mellan kvinnor och män, både på nationell och internationell nivå. En betydelsefull del av detta arbete är att lyfta fram kopplingen mellan den internationella handeln med människor och efterfrågan på människor, främst kvinnor och barn, för prostitution och andra sexuella ändamål.

International Organization for Migration (IOM) är en mellanstatlig organisation för migrationsfrågor. Organisationen bildades år 1951 för att ta hand om migrationsströmmar som uppstått i Europa efter andra världskriget. I dag består IOM av drygt 100 medlemsstater, däribland Sverige och ett trettiotal stater med observatörsstatus.

IOM:s huvudsakliga verksamhet består av att organisera transporter för flyktingar och för personer som avvisats. Vidare ger IOM råd till regeringar i migrationsfrågor samt fungerar som diskussionsforum för sådana frågor. Organisationen bedriver på uppdrag av medlemsstaterna migrationsrelaterade projekt som anpassas till ländernas och migranternas behov. Sverige och IOM har under åren haft ett nära samarbete. Organisationen ansvarar till exempel för överföringen till Sverige av personer som vidarebosätts här. Sedan ett antal år bidrar Sverige med finansiellt stöd till de av IOM ledda insatserna för att bekämpa människohandel i bland annat Ukraina, Vitryssland, Moldavien samt på Västra Balkan. Sverige har även sekonderat en person till IOM:s trafficking-enhet i Genève.

IOM:s arbete för att bekämpa människohandeln är omfattande, och organisationen bedriver en rad projekt med denna inriktning runtom i världen, förutom i redan nämnda områden också i Sydostasien, Centralamerika och Afrika.

Sverige och de övriga nordiska länderna har inför IOM poängterat vikten av att organisationen fortsätter att fokusera på arbetet med att bekämpa människohandel.

Jag avser för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder rörande IOM:s ansvar i kampen mot människohandeln.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.