Iraks framtid

Skriftlig fråga 2003/04:728 av Hassan, Maria (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-02-12
Besvarad
2004-02-25
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga 2003/04:728

av Maria Hassan (s) till utrikesminister Laila Freivalds om Iraks framtid

Kurderna i norra Irak fick under FN:s beskydd sin efterlängtade frihet och började med hjälp av utländskt bistånd återuppbyggandet av sitt land. Under en tolvårs period har det skett en positiv demokratisk och socioekonomisk utveckling. Det kurdiska självstyret har medfört att området har kommit att bli det mest stabila i hela Irak. Efter Saddam Husseins fall har kurderna förespråkat ett federativt Irak, där irakisk Kurdistan skulle bli en del av federationen. Det finns krafter som inte tål kurdernas mångåriga strävan för självständighet. Självmordsbombarnas attack den 1 februari var ett angrepp mot kurdernas framtid.

Inom kort kommer det styrande rådet i Irak att lämna ett preliminärt författningsförslag om landets framtid. Oron bland kurderna om deras framtid är stark.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Laila Freivalds om hon kommer att verka för att Sverige ska stödja förslaget om att bygga upp Irak som en federation, samt om hon kommer att stödja kurdernas strävan att göra irakisk Kurdistan till en del av en irakisk federation.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:728 besvarad av

den 25 februari

Svar på fråga 2003/04:728 om Iraks framtid

Utrikesminister Laila Freivalds

Maria Hassan har frågat mig om jag kommer att verka för att Sverige ska stödja förslaget om att bygga upp Irak som en federation, samt om jag kommer att stödja kurdernas strävan att göra irakiska Kurdistan till en del av en irakisk federation.

Sverige följer noga utvecklingen i den politiska processen i Irak. Det mest angelägna i nuläget är att det irakiska folket ska känna sig delaktigt i utarbetandet av en demokratisk konstitution som tillgodoser alla irakiers rättigheter. I pågående diskussioner avhandlas även hur kurdernas relation till centralmakten ska se ut.

Den svenska regeringen betonar i detta sammanhang att den irakiska territoriella integriteten måste upprätthållas. Vidare att det är en fråga som det irakiska folket, inklusive kurderna, måste ta ställning till själva. För att detta ska vara möjligt måste förutsättningar skapas för att alla irakier fritt och utan tvång ska kunna delta i det kommande beslutet. De ansträngningar som har gjorts för att upprätta ett demokratiskt fungerande samhälle i detta område har också välkomnats. Sverige kommer även i fortsättningen att stödja de krafter som önskar ett demokratiskt Irak där regeringen tar sitt ansvar för att garantera alla medborgares rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.