Islamism och islamofobi

Skriftlig fråga 2009/10:451 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-28
Anmäld
2010-01-29
Besvarad
2010-02-03
Svar anmält
2010-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga

2009/10:451 Islamism och islamofobi

av Birgitta Eriksson (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Statsrådet har av Säpo beställt en kartläggning av islamistiska miljöer och organisationer. Det är ett delikat uppdrag att dels reda ut vad man menar med islamismen, dels göra en kartläggning utan att den blir en islamofobisk kartläggning av dem som har islam som religion. Termen islamism är ett slags begrepp för politisk islam, men det är svårt att riktigt kunna reda ut om all politisk islam också måste vara extremistisk. Gissningsvis kommer också alla föreningar, moskéer och andra miljöer där människor bekänner sig till islam att kartläggas för att hitta de islamistiska.

 Frågan är också varför inte fundamentalistiska anhängare till andra religioner ska studeras. Om vi ser till övergrepp i familjer mot kvinnor och barn har vi stora mörkertal även bland utövare av andra religioner, till exempel inom kristen fundamentalism. Knutby är ett annat intressant exempel på vad som kan hända i slutna kristna miljöer baserade på enbart etniska svenskar i flera generationer. Det finns tyvärr utifrån terroristrädslan en allmän acceptans för att utsätta muslimer för granskningar som om de riktats mot någon annan religiös grupp skulle väcka stort rabalder.

Hur avser statsrådet att se till att Säpos kartläggning inte skadar religionsfriheten eller understöder islamofobiska stämningar i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:451 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 3 februari

Svar på fråga

2009/10:451 Islamism och islamofobi

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Birgitta Eriksson har frågat mig hur jag avser att se till att det uppdrag till Säpo som bereds inom Regeringskansliet inte skadar religionsfriheten eller understöder islamofobiska stämningar i Sverige.

I budgetpropositionen för 2010 anför regeringen (prop. 2009/10:1, utgiftsområde 1, s. 59) att framväxten av grupper med extrema åsikter, bland annat rasistiska och fundamentalistiska rörelser som använder sig av våld och hot om våld, utgör ett hot mot det demokratiska samhällets grundläggande värderingar. För att kunna motverka denna typ av hot mot demokratin krävs åtgärder som kompletterar de brottsbekämpande myndigheternas insatser och som inriktas på förebyggande arbete mot våldsam extremism och radikalisering.

Regeringen gav år 2008 Brottsförebyggande rådet och Säkerhetspolisen i uppdrag att beskriva hur den våldsamma politiska extremismen ser ut i Sverige vad gäller vitmaktmiljön och den autonoma miljön, vilket preventivt arbete som bedrivs på lokal nivå samt vilka verktyg och åtgärder som kan utvecklas för att motverka hot mot demokratin (IJ2008/2515/DEM). Säkerhetspolisens och Brottsförebyggande rådets rapport gav regeringen ett förstärkt kunskapsunderlag avseende politiskt motiverad brottslighet som begås inom vitmaktmiljön och den autonoma miljön (IJ2009/1339/DEM).

Regeringen har nu god kunskap på såväl övergripande nationell nivå som praktisk lokal nivå om vilka grogrunder och miljöer som lockar framför allt unga personer in i vitmaktmiljön och den autonoma miljön.

Regeringen gav under 2007 Försvarshögskolan i uppdrag att göra en kunskapsöversikt om förebyggande insatser mot våldsam extremism och islamistisk radikalisering (IJ2007/3294/D). Försvarshögskolans rapport avser förhållandena i en kommun och gav regeringen ett underlag om tänkbara drivkrafter för radikalisering med särskild betoning på uttryck och företeelser som syftar till att begränsa enskildas fri- och rättigheter (IJ2009/150/DEM).

Ett ytterligare uttryck för våldsbejakande islamistisk extremism är de personer som är bosatta i Sverige och som har uppmärksammats av Säkerhetspolisen när de reser utomlands för att delta i terroristträning och olagliga våldshandlingar i konfliktområden. I Säkerhetspolisens årsrapport 2008 uppges resor för att delta i träningsläger i konfliktområden vara ett växande problem.

Regeringen behöver nu en nationell helhetsbild över den våldsbejakande islamistiska extremismen och inom Regeringskansliet bereds därför just nu ett uppdrag till Säkerhetspolisen att sammanställa en rapport om våldsbejakande islamistisk extremism.

Det är viktigt att understryka följande. I debatten om våldsam extremism måste vi ha en knivskarp linje mellan islamism och muslimer. Uppdraget till Säkerhetspolisen handlar inte om att kartlägga muslimer eller enskilda personer utan våldsbejakande islamistisk extremism.

Staten har ett ansvar att skydda individer från att utsättas för våld eller hot och att säkerställa enskilda individers möjligheter att utöva sina mänskliga rättigheter och att delta i det öppna demokratiska samhället. Det finns indikationer på att våldsbejakande islamistiska extremister på olika sätt inskränker andra individers möjligheter att utöva sina mänskliga rättigheter och att delta i det demokratiska samhället. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.