Israel och fredsprocessen

Skriftlig fråga 2002/03:939 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-15
Anmäld
2003-05-15
Svar anmält
2003-05-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2002/03:939

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om Israel och fredsprocessen

Den israeliska regeringen söker återigen sätta stopp för att den israelisk-palestinska fredsprocessen ska komma igång. Det handlar inte bara om de ständigt återkommande provokationer och vedergällningsaktioner gentemot palestinska attentat. Palestinierna har tillsatt en ny ledning som börjat arbeta. Palestinierna har sagt ja till den förhandlade färdplanen.

Den israeliska regeringen väljer i stället att fördröja processen. Israel framför nya krav på förändringar av färdplanen. Detta uppträdande från israelisk sida innebär att man förhalar och saboterar fredsprocessen. I dag krävs att det internationella samfundet ingriper och förmår den israeliska regeringen att säga ja till färdplanen så att fredsprocessen kommer igång.

Jag vill fråga utrikesministern Anna Lindh:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förmå den israeliska regeringen att ställa sig bakom färdplanen så att fredsprocessen kan komma igång?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:939 besvarad av

den 22 maj

Svar på fråga 2002/03:939 om Israel och fredsprocessen

Utrikesminister Anna Lindh

Lars Ohly har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förmå den israeliska regeringen att ställa sig bakom färdplanen så att fredsprocessen kan komma igång.

Den färdplan som utarbetats av EU, USA, Ryssland och FN inom ramen för den så kallade kvartetten är av central betydelse för att få i gång fredsprocessen och vända den negativa utvecklingen i regionen. Det är av största vikt att parterna nu tillvaratar den möjlighet som föreligger för att aktivera fredsprocessen.

Jag deltog den 19 maj i ett möte med EU:s utrikesministrar inom ramen för Allmänna rådet. I slutsatserna från rådsmötet välkomnades enhälligt att den palestinska sidan accepterat planen samtidigt som det underströks att vad som behövs är en klar utfästelse från den israeliska sidan att göra detsamma. Det är uppenbart att sammanhållningen inom EU är av stor betydelse i denna fråga. Det var positivt att en sådan samsyn föreligger.

Samtidigt är det klart att EU:s möjligheter att påverka den israeliska regeringen är begränsade. Detta förblir en uppgift främst för USA. De samtal som kommer att hållas mellan president Bush och premiärminister Sharon blir avgörande i detta avseende. Att premiärminister Sharon ställde in sitt besök i Washington planerat till den 20 maj får vi hoppas handlar om en senareläggning.

Det är också viktigt att den palestinska sidan vidtar krafttag mot de extremistiska grupperna för att stoppa terroristerna. Alla självmordsbombningar måste fördömas. Samtidigt är det viktigt att de terrordåd som senast inträffat i Hebron, Jerusalem och Afula inte får tillåtas stoppa processen, så att fredens motståndare blir de som avgör regionens framtid.

Sverige menar att i nuläget är en övervakningsmekanism av stor betydelse. Med en stark övervakningsmekanism på plats kan kvartetten spela den pådrivande roll som förutsätts enligt färdplanen. Inom ramen för EU spelar Sverige en aktiv roll för att regionen ska få en bättre framtid.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.