israeliska parlamentet och yttrandefriheten

Skriftlig fråga 2001/02:580 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-23
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2001/02:580

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om israeliska parlamentet och yttrandefriheten

I de mänskliga rättigheterna innefattas de demokratiska rättigheterna, såsom yttrande-, tanke- och tryckfrihet. De flesta anser att staten Israel är en demokratisk stat därför att man har allmänna val, parlamentarism o.s.v. Men nyligen beslöt det israeliska parlamentet att beröva en av dess arabiska medlemmar, Azmi Bishara, hans parlamentariska immunitet, därför att han vid två tillfällen hade talat om ockuperade folks rättigheter att motsätta sig ockupationen. Han hade talat om dessa rättigheter i allmänna termer. Härigenom ansågs han ha stött terroristorganisationen Hizbollah. En annan anklagelsepunkt var att han hade organiserat resor för äldre palestinier så att de efter 50 år kunde besöka släktingar i Syrien. Ingen av anklagelserna utgör skäl för att ställa någon inför domstol. Inte heller för att beröva någon hans eller hennes parlamentariska immunitet. Man kan framför allt inte genom majoritetsbeslut beröva en minoritet dess demokratiska rättigheter.

Det israeliska parlamentets och de israeliska myndigheternas åtgärder, vilka inte bara riktar sig mot Azmi Bishara utan mot den arabiska minoriteten i Israel som sådan, kan knappast påskynda inledningen till en fredsprocess i Israel/Palestina.

Jag vill fråga utrikesministern Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra för att stärka de israeliska arabernas demokratiska fri- och rättigheter, mänskliga rättigheter och rättsäkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:580 besvarad av

den 30 januari

Svar på fråga 2001/02:580 om israeliska parlamentet och yttrandefriheten

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka de israeliska arabernas demokratiska fri- och rättigheter, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Israel är en parlamentarisk demokrati vars självständighetsförklaring stipulerar respekt för de mänskliga rättigheterna utan hänsyn till etniskt ursprung, religion, politisk tillhörighet, kön eller individuella åsikter.

De israeliska araberna är en utsatt grupp inom det israeliska samhället. Den israeliska regeringen tilldelar generellt mindre offentliga medel till arabiska städer, kommuner och institutioner. Arbetslösheten är högre inom denna grupp (16 % jämfört med 9 % för befolkningen i övrigt). De israeliska araberna är proportionellt mindre representerade inom offentliga beslutande organ. Inskränkningar gäller beträffande rätten att förvärva fast egendom. Israeliska araber är också undantagna värnplikt.

I november 2001 beslutade Knesset genom omröstning att häva immuniteten för ledamoten Azmi Bishara, efter krav från statsåklagaren. Misstankarna mot Bishara gäller för det första att han vid två tillfällen ska ha uttalat stöd för motståndskamp mot Israels ockupation av Västbanken och Gaza samt södra Libanon. Den andra misstanken gäller att Bishara anses ha brutit mot israeliska bestämmelser om krav att söka tillstånd för resor till länder med vilka det råder krigstillstånd. Bishara ska ha anordnat resor för familjeåterförening till Syrien och ha brustit i detta hänseende.

I varje demokrati är det av stor vikt att företrädare för olika grupper tillåts verka som parlamentsledamöter utan otillbörliga inskränkningar. Parlamentsledamöters immunitet får inte hävas för politisk verksamhet eller politiska uttalanden.

Vi kommer också följa utvecklingen av de israeliska arabernas situation.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.