Till innehåll på sidan

Israels planerade annektering av områden på Västbanken

Skriftlig fråga 2019/20:1542 av Yasmine Posio (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-09
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Att illegala bosättare på Västbanken utsätter palestinier för våld och förstörelse är inget nytt. Numera nås jag nästan dagligen av filmer som visar hur de illegala bosättarna trakasserar palestinier. Att trakasserierna kan fortgå beror på att de illegala bosättarna i stort sett alltid har haft straffrihet. Med de nya beskeden kommer känslan av att de har rätt att göra det de gör bara att öka.

I Svenska Dagbladet kunde jag den 17 maj läsa att under regeringspresentationen meddelade Israels premiärminister Netanyahu att det nu är dags att tillämpa israelisk lag och skriva ett annat glorifierat kapitel i sionismens historia. Detta betyder att en annektering av bosättningar på Västbanken kommer att genomföras.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell gick ut med att de skulle använda hela EU:s diplomatiska kapacitet för att få Israel att inte gå vidare med sina planer, men att man inte ville gå ut med ett formellt uttalande innan annekteringen fanns nedskriven på papper.

Det är en väldigt försiktig åtgärd med tanke på att det är lättare att mota Olle i grind än att i efterhand försöka få Israel att dra sig tillbaka. Den strategin har ju hittills inte fungerat. EU har ju även fortsatt att handla med Israel trots de folkrättsbrott som landet har gjort sig skyldigt till i decennier.

Nu har det gått tre veckor sedan Borrells uttalande och inget tyder på att Netanyahu har ändrat inställning eller på att Israel har slutat att begå folkrättsliga brott.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förmå Netanyahu att inte fatta beslut om att annektera delar av Västbanken och för att förmå Israel att sluta begå folkrättsliga brott?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1542 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2019/20:1542 av Yasmine Posio (V)
Israels planerade annektering av områden på Västbanken

Yasmine Posio har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förmå Netanyahu att inte fatta beslut om att annektera delar av Västbanken och för att förmå Israel att sluta begå folkrättsliga brott.

Sverige stödjer EU:s sedan länge överenskomna politik som baseras på att folkrätten och FN:s säkerhetsrådsresolutioner ska utgöra grunden för en rättvis och hållbar fred mellan Israel och Palestina och att ockupationen upphör.

  • De israeliska planerna på att annektera delar av Västbanken, utifrån Trumpadministrationens initiativ, är djupt beklagliga eftersom det skulle utgöra ett brott mot folkrätten och kraftigt försvåra utsikterna att realisera en lösning med två stater som lever sida vid sida i fred och säkerhet med Jerusalem som huvudstad för båda.
  • EU, liksom Sverige, arbetar aktivt för att motverka en annektering. EU har konstaterat att inga förändringar av 1967 års gränser, andra än de parterna kommer överens om, kommer att erkännas. EU:s höge representant för utrikes-och säkerhetspolitik, Josep Borell, har varit glasklar i sitt budskap om att annektering strider mot folkrätten, riskerar att få konsekvenser för regional säkerhet och stabilitet samt understrukit att EU kommer att följa utvecklingen noga, och agera därefter.

Som ett led i att förhindra en annektering diskuterar även EU frågan med USA och regionala aktörer. Vid EU:s utrikesministermöte den 15 juni togs frågan upp med den amerikanske utrikesministern. Själv har jag diskuterat frågan med ett antal kollegor, däribland utrikesminister Pompeo.

Liksom FN och EU fortsätter Sverige att kritisera Israels bosättningspolitik: bosättningarna på ockuperat område utgör ett brott mot folkrätten och underminerar möjligheten till en tvåstatslösning.

Samtidigt är det viktigt att alltid fördöma ifrågasättande av Israels existens och erkänna både Israels och Palestinas legitima säkerhetsbehov.

Regeringen, liksom övriga EU, är övertygad om att tvåstatslösningen och ett slut på ockupationen är det enda långsiktigt hållbara alternativet för en varaktig och rättvis fred för israeler och palestinier. Detta kommer regeringen fortsatt att arbeta för med diplomatin som ett centralt verktyg.

Stockholm den 17 juni 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.